Ha nehezek az igeszakaszok

Megesett már veled, hogy elbátortalanított a Bibliatanulmányozásodban az, ha nehezen érthető igerészekkel találkoztál? Nem vagy egyedül. Még maga Péter is azt mondta, miután elolvasta Pál írásait, hogy „a leveleiben akadnak nehezen érthető részek” (2 Péter 3:16).

Ha már elég ideje tanulmányozod a Bibliádat, biztosan belefutottál már ilyen szakaszokba. Van, hogy a megfogalmazásuk a nehézkes, de előfordul az is, hogy az igék annyira a múltbeli kultúrában gyökereznek, hogy elveszettnek érezzük magunkat. Megesik, hogy azért értjük nehezen az Írást, mert Isten útjai nem olyanok, mint a mieink (Ézsaiás 55:8). Esetleg azért, mert nem tetszik az, amit olvasunk – a büszkeségünk akadályoztat, vagy nehézségeink miatt nehezen értünk meg bizonyos elveket.

Mindenki számára vannak olyan igék, melyekben megakad, de remélem, hogy a mai igerész bátorítással szolgál! Beszéljünk először arról, mivel kell óvatosan bánni!

Bánj óvatosan a Google-lel!

A Google nem feltétlenül a barátod, ha bonyolult bibliai részeket akarsz megérteni. Egy internetes keresés nem tudja megmondani, hogy az adott cikk vagy oldal, amit találtál, tényleg a Biblián alapszik-e. A keresőmotor a legnépszerűbb találatokat dobja fel és mindannyian tudjuk, hogy nem mindig a népszerű a helyes. Ne keress választ az interneten céltalanul, különösen ha nem tudsz biztos forrásra támaszkodni!

Légy körültekintő a magyarázatos” Bibliákkal!

Szeretem a „magyarázatos” Bibliákat, de tartsd észben, hogy a jegyzeteket, amiket a megértéshez használunk, emberek írták, nem pedig Isten. Vannak nagyszerű „magyarázatos” Bibliák, de olyanok is, amik elferdítik a teológiát. Bár remek segítséget és forrást jelenthetnek, a jegyzetek és a cikkek nem Isten Szavait tartalmazzák. Dönts bölcsen, hogy milyen „magyarázatos” Bibliát használsz!

Azok, akik ismernek, tudják, hogy nagy rajongója vagyok Charles Spurgeonnak és hiszed vagy sem, van Spurgeon-féle magyarázatos Biblia is. Bár bízok az írásaiban, azért mégis óvatos vagyok azzal, hogy amit leírt, az a Biblián alapszik-e vagy sem.

(Megj.: angol nyelvterületen nagyon népszerűek a különféle „magyarázatos”, vagy magyarázattal ellátott Bibliák, melyekben az igeszakaszok mellett rövid kommentárok találhatók, melyek betekintést adnak a kulturális környezetbe, egyéb háttérinformációval szolgálnak, vagy valamilyen szellemi igazságra, összefüggésre mutatnak rá. Valamint segédanyagokat, olvasóterveket tartalmaznak a Biblia hatékonyabb tanulmányozásához és megértéséhez. Magyarul sajnos még nagyon korlátozottan állnak rendelkezésünkre ilyen Bibliák. Az író itt arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy legyünk körültekintőek, hogy hiteles forrásokat használjunk.)

Légy óvatos az emberi érzésekkel!

Ne engedd, hogy az érzéseid és az érzelmeid diktálják, mi az igaz és mi nem, mi az, ami Istentől való, mi a bűn és mi nem az. Érzéseink gyakran csalnak tévútra. Van, hogy az igazság nem vált ki pozitív érzelmeket. Miközben arra törekszünk, hogy hűséges követői legyünk Krisztusnak és hű gondnokai az Isten Szavában rejlő igazságnak, vigyük érzéseinket és érzelmeinket Isten elé, ha valami, amit az Írásban olvastunk haragra gerjeszt, elszomorít, összezavar, megbánt vagy megrémít minket.

Így birkózz meg a nehéz igeszakaszokkal:

Használd a Bibliát, mint elsődleges kommentárt.

Ha nehéz igeszakasszal találkozol, nézd meg, vannak-e olyan igerészek, amik segíthetnének megvilágítani az olvasottakat. Az egyház évszázadok óta magyarázza az Írást az Írás segítségével. Ezt hívják a „hit analógiájának”. Ha nem értesz egy részt, ne próbálj úgy értelmet keresni neki, hogy közben szembemész egy jól értelmezhető szakasz üzenetével. Ha egy igerész összezavar, nehezen érted menj, nézz meg olyanokat, amiket tisztán értesz. Használd a világos szakaszokat magyarázatként!

Íme egy példa:

A János 1:1-ben ez áll: „Kezdetben volt az Ige, aki Istennel együtt volt, és maga is Isten volt.”

Ki és mi az Ige? A 14. versben ez áll: „Az Ige hús-vér emberré lett, és közöttünk élt, mi pedig közelről szemléltük a dicsőségét.” Ha tovább olvassuk a János 1-t, világossá válik, hogy az, aki eljött és köztünk élt, Jézus. Tehát levonhatjuk a következtetést, hogy az 1. versben is róla volt szó.

Használd az idő próbáját.

Használj olyan forrásokat, amik régebbiek. A legjobb források olyan kommentárok, hitvallások és könyvek, melyek századokkal ezelőtt íródtak. Kiállták az idők próbáját, olyan emberek írták őket, akik az életüket a Biblián keresztül szemlélték és akik ajándékba kapták, hogy megértsék az igeszakaszok pontos jelentését (jó példa erre John Gill Biblia-kommentárja).

Beszéld ki.

Remélhetőleg egy szilárd bibliai alapokon nyugvó gyülekezet tagja vagy, így megkérdezheted a lelkészedet vagy egy idősebb keresztyén testvért arról az igeszakaszról, amivel küzdesz. Sokat segíthet, ha beszélsz róla és meghallgatod mások véleményét. Mint mindig, most is ellenőrizd, hogy az, amit hallasz, összhangban van-e az írással.

Barátom, nem kell félnünk a nehéz részektől vagy átugranunk őket. Isten megismerhető, ahogy a Szava is az! Légy kész arra, hogy szorgalmasan dolgozz, így pedig növekedhess Istenbe vetett hitben és tudásban. Érte megéri a kemény munka!

Jézusra tekintve,

Forrás: https://lovegodgreatly.com/dealing-with-hard-passages/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .