Mit látnak szemeid?

„Mi pedig közelről szemléltük a dicsőségét.”János 1: 14

Ahogy egyre mélyebbre ássuk magunkat az Ige tanulmányozásában, most előveszünk néhány módszert, amelyek segítségünkre lehetnek a megfigyelésben.

A megfigyelés a Biblitanulmányozás egyik kritikus pontja. Ez nemcsak arra ösztökél minket, hogy figyelmesen olvassuk a szöveget, hanem abban is segít, hogy lelassítsunk és szemügyre vegyük, hogy pontosan mi is zajlik az adott szakaszban. Minél több időt töltünk a szakasz tanulmányozásával, annál pontosabban tudjuk majd megérteni és alkalmazni azt. Ellenben, ha elsietjük a megfigyelést, akkor sokkal hajlamosabbak vagyunk félreérteni dolgokat és később rosszul alkalmazni őket.

Ma egy egyszerű kérdésre összpontosítunk: mi is az a megfigyelés?

A megfigyelés egyszerűen valami olyannak a szemügyre vétele, amit látunk. A téged körülvevő világ megismerését az öt érzékszerveden keresztül végzed; ezek a látás, a szaglás, az ízlelés, a hallás és a tapintás. Amikor azonban a Bibliát olvassuk, csak egyetlen érzékszervünket használhatjuk, ezért tesszük fel magunknak a kérdést: mit látnak szemeid?

Gyakoroljunk egy kicsit a mai IMÁK-igevers segítségével, ami a János 1:14.

„Az Ige hús-vér emberré lett, és közöttünk élt, mi pedig közelről szemléltük a dicsőségét. Igen, a Mennyei Atyától származó Egyszülött Fiú dicsőségét, akiben az isteni kegyelem és a valóság teljessége lakik.”

Mit látunk ebben az igeversben? Anélkül, hogy előreszaladnál, arra kérlek, hogy írj le öt megfigyelést.

És most lássuk az én listámat:

 1. Az Ige hús-vér emberré lett.
 2. Az Ige „közöttünk” élt (mondja az író).
 3. A szerző az Ige dicsőségét szemlélte.
 4. Az Ige dicsősége telve volt kegyelemmel és igazsággal.
 5. Az Ige az Atyától származik.

A megfigyelés egyik kulcsfontosságú része az, hogy egyszerűen csak figyelünk. Nagy önuralmat és gyakorlatot követel az, hogy ne vonjunk le elhamarkodott következtetéseket, és ne siessünk az értelmezéssel vagy az alkalmazással. Például ha a te megfigyelésedben megemlítetted Jézust, Jánost, a tanítványokat vagy a keresztényeket, akkor már előre is siettél az értelmezéshez.

A megfigyelés csak egy, és csakis egy kérdésre keresi a választ: mit látnak szemeid? Mit mond az igevers? Talán képes vagy levonni néhány észszerű következtetést, de ez még nem tartozik a megfigyelés gyakorlatához. Tudatosan neveld magad arra, hogy a megfigyelés során csak ezt a kérdést tedd fel és válaszold meg magadnak: mit látnak szemeid?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk neked néhány kérdést, amelyek segítenek megválaszolni ezt az egy központi kérdést:

 • Ki beszél? – Ha ez nem derül ki egyértelműen a leírtakból, akkor jegyezd le, hogy nem tudod, és majd térj vissza rá az értelmezés során.
 • Kihez beszél? – Erre ugyanaz érvényes, mint az előzőre: ha nem egyértelmű, akkor térj vissza rá később.
 • Mit mond az igevers?
 • Mi ennek a szónak a jelentése?
 • Milyen tettet hajtottak végre vagy mit sugalltak?
 • Hogyan hajtották végre?
 • Milyen költői eszközöket használt a szerző?
 • Mi nem világos?
 • Esik szó időről?
 • Vannak benne időrendben felsorolt események?
 • Tartalmaz bármilyen ismétlődő szót vagy kifejezést?
 • Vannak benne kulcsszavak?
 • Kik az igerész kulcsszereplői?
 • Szolgál bármiféle magyarázattal?
 • Tartalmaz összehasonlítást?
 • Milyen igéket használ?
 • Milyen szófajok jelennek meg benne?

A megfigyelés során gyakran olyan kérdéseket teszek fel, amelyeket majd később, az értelmezés során válaszolok meg. Például megfigyelek valami ilyesmit: az Ige hús-vér emberré lett. E mellé odaírok (néha másik színnel) egy kapcsolódó kérdést: ki az Ige? Ha önfegyelmet gyakorolsz, és nem válaszolod meg ezeket azon nyomban, akkor ügyesebb megfigyelővé és a Bibliának jobb tanulmányozójává válhatsz. A magyarázó vagy értelmező kérdésekről majd jövő héten beszélünk bővebben.

Ma szánjunk egy kis időt arra, hogy minél jobban elmélyüljünk a megfigyelésben! Írj le annyi megfigyelést ezzel az igeverssel kapcsolatban, amennyit csak tudsz.

És ne feledd, az Isten Igéjével töltött idő érték. Ennek az időnek nem az a célja, hogy felkapjunk egy kis igazságmorzsát, ami átsegít minket a napunkon, hanem hogy jobban megismerjük a Szerzőt. Ha ma nincs elég időd rá, hogy több megfigyelést írj le a János 1:14-ről, akkor gyere vissza holnap, és fejezd be akkor, hiszen ez nem a mennyiségről, hanem a minőségről szól. Teljesen rendben van, ha több napon keresztül ugyanazt az igeverset olvasgatod. Isten Igéjében felbecsülhetetlen értékű kincsek rejlenek, úgyhogy szánjuk rá az időt, és ássunk a mélyére!

Forrás: https://lovegodgreatly.com/what-do-i-see/
Fordította: Szabó Anna
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .