Miért válaszd az induktív Bibiatanulmányozást?

Olvastad már valaha úgy a Bibliát, hogy azt gondoltad: „Fogalmam sincs, mit jelent ez”?

Nem vagy vele egyedül.

Ennek a sorozatnak az a célja, hogy megtanuljuk a Bibliát hatékonyan és könnyen megosztható módon tanulmányozni. Reméljük, hogy ezen hathetes tanulmány végén sokféle eszköztárral fogsz rendelkezni, illetve mindenféle eszközzel és erőforrással, melyek segítik Isten Igéjének tanulmányozását.

Kezdjük el!

A következtetéses Bibliatanulmányozás egy olyan módszer, amely lehetővé teszi a Szentírás értelmezését anélkül, hogy kommentárokra vagy más emberekre támaszkodnál a szöveg megértéséhez. Ez a Biblia alapos tanulmányozásának egyik módja az olvasott rész megfigyelésén keresztül. Az általunk használt IMÁK módszer a következtetéses Bibliatanulmányozás egyik formája.

Annak ellenére, hogy könnyebbnek érezheted, hogy valaki más kommentárját vagy értelmezését elolvasd egy igerészre vonatkozóan, ez nem késztet arra bennünket, hogy saját magunk értelmezzük Isten Szavát. Ezek a kommentárok és könyvek nem Isten ihletett, tévedhetetlen szavai, csak a Biblia az. A hatékony tanulmányozás elsajátításával ezek a kiegészítő eszközök még hasznosabbá válnak.

Az induktív Bibliatanulmányozás azért fontos, mert:

  1. Arra buzdít bennünket, hogy gondolkozzunk önállóan.
  2. Lehetővé teszi számunkra, hogy kiértékeljük mások gondolatait.
  3. Biztosítja a személyes felfedezés örömét.
  4. Lehetővé teszi, hogy beleszeressünk a Szerzőbe.

Heti tanulmányozásaink során a megfigyelés, értelmezés és alkalmazás technikáit vizsgáljuk meg. Csak a Bibliára és egy tollra lesz szükséged! Néhány napon további forrásokhoz irányítunk, ám nagyrészt ezt az egyszerű módszert követjük.

Nem kell kapkodni. Ne kedvetlenedj el. Isten mindent megadott nekünk, ami az élethez és az istenfélő magatartáshoz szükséges (2 Péter 1:3), és ez magában foglalja az Igét is. Ha hiszel Krisztusban, akkor a Szent Szellem él és munkálkodik az életedben. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a Szellem, amely feltámasztotta Krisztust a halálból, aktívan dolgozik az életedben, hajlandó és képes segíteni a Biblia megértésében. Azt akarja, hogy megértsd! Bízz benne, hogy Ő vezet téged a Szavának helyes megértéséhez.

És tudod mit? Semmi gond, ha hibázol! Ne félj, de légy tanítható és hajlandó tanulni. Hasonlítsd össze, amit tanultál vagy következtettél a Szentírás többi részével. Összhangban van? Összhangban van-e az a Bibliában másutt megtalálható igazsággal? Légy hajlandó megváltoztatni meggyőződéseid és következtetéseid, ahogy a Szent Szellem tanít és nevel az Istennel való járás során.

Izgatottan várjuk, hogy együtt induljunk a következő hetekben Istennel való kapcsolatunk elmélyítésére.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/why-inductive-bible-study/
Fordította: Szaniszló Tünde
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .