Ügyelsz a nyelvedre?

Mindannyian küszködünk a beszédünkkel. Lehet, hogy nem káromkodunk, talán bántó szavakat sem használunk, de ettől még küszködünk a szavainkkal. A panaszkodás, a pletyka, a rágalmazás, a hirtelen harag, az önsajnálat, vagy a bosszúság mind példa arra, hogy hogyan élünk vissza azzal a nyelvvel, amit Istentől kaptunk.

Gondoljunk csak bele, mi a célja a nyelvünknek vagy az Istentől kapott képességünknek a beszédre. A szóhasználatunk célja, hogy Istent dicsőítsük azáltal, hogy úgy mondjuk az igazságot, hogy azzal mások javát szolgáljuk. Nem dicsőítjük Istent, ha panaszkodunk, káromkodunk, vagy beszólunk másoknak.

Ráadásul ha egyszer áldunk a nyelvünkkel, máskor pedig átkozódunk, abból kiderül, mennyire álszentek vagyunk. Azt hangoztatjuk, hogy szeressük a felebarátunkat, legyünk kedvesek a körülöttünk élőkkel, a következő pillanatban pedig mérget köpködünk és fájdalmat okozunk a saját családunknak. Elmondhatjuk, hogy Isten mindenek felett Úr, de amikor a hétköznapi dolgaink nem a terv szerint haladnak, akkor kibukik belőlünk, hogy szerintünk igazából a mi terveink sokkal jobbak, mint Istenéi.

Ha a szavaink mögé nézünk, rájövünk, hogy nem is feltétlenül magukkal a szavakkal van a gond, hanem a szívünkkel. A Lukács 6:45-ben azt olvassuk,
hogy amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj. A szavaink felfedik, mi is lakik a szívünkben. Kálvin János szerint „a nyelv azért létezik, hogy felfedje a szívünket”. Abból, ahogyan beszélünk, kiderül, hogy saját magunk körül vagy Krisztus körül forognak a gondolataink. Kiderül, mit tartunk becsesnek, mitől félünk, és hogy mi irányít bennünket. A nyelvünk elárulja, mit imádunk, milyen az értékrendünk, mit gyűlölünk és mit szeretünk. Mit árul el rólunk a beszédünk és a beszédstílusunk?

„A lélek egészségének legjobb vizsgálati módszere az, ha megnézzük, mi van a nyelvén!” – C.H. Spurgeon

A nyelvünk elítél, de Krisztus megtart. Csak Jézus tud megmenteni a szív romlottságától, aminek ékes bizonyítéka, hogy mi minden jön ki a szánkon. Csak Jézus tudja megváltoztatni a szívünket. Ez a változás pedig segít, hogy bölcsek legyünk és önuralmat gyakoroljunk, hogy a szavaink is Istent dicsőítsék és másokat építsenek. 

„Mindennél jobban őrizd a szívedet, mert abból fakad az élet forrása!” – Példabeszédek 4:23

Jézusra nézve,

Fordította: Greizer Zsófia

Forrás: https://lovegodgreatly.com/do-you-watch-your-mouth/

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .