Szellemi lustaság

„A lusta ember elszegényedik, a szorgalmas pedig meggazdagodik.” – Példabeszédek 10:4

Történetünk szerint Józsué és Izráel népe azon a földön van, amelyet Isten ígért meg nekik. Isten minden ígérete és parancsolata leszűkíthető egyetlen üzenetre: légy bátor és szorgalmas annak a földnek az elfoglalásában, amit már eleve neked adtam.

Ez volt az egyetlen dolguk. Birtokba kellett venniük az örökségüket. A föld már az övék volt. A győzelem már a kezükben volt.

Azonban mégis akadt hét olyan törzs, akiknek nehezére esett a hódítás. Nem volt meg a kellő hitük és lelkesedésük ahhoz, hogy Isten akaratát cselekedjék – nem úgy, mint a többieknek.

Lelki lustaságban szenvedtek.

„Meddig akarjátok még halogatni, hogy birtokba vegyétek örökségeteket, melyet az Örökkévaló, őseitek Istene nektek adott?” – Józsué 18:3

Ezek a törzsek annyira hozzászoktak a nomád életformához, hogy nem látták értelmét egy állandó otthon kiépítésének. A föld birtokba vételéhez erőfeszítést kellett tenniük. Küzdeniük kellett érte, és ki kellett űzniük a kánaánitákat onnan. Ők azonban nem tűntek hajlandónak megfizetni az árat.

Vannak olyan dolgok az életedben, amelyeknek megtétele „túl sokba kerülne”?

  • Vajon már le is mondtál a boldog házasság reményéről, mert túl sok energiát emésztene fel helyrehozni a kapcsolatodat a férjeddel?
  • Talán éppen azért mondasz le a szolgálatodról, mert nem olyan gyümölcsöző, mint ahogyan azt elképzelted?
  • Vagy esetleg az Istennel való kapcsolatod hideg és rideg, mert nem úgy válaszolta meg az imáidat, ahogyan azt szeretted volna?

Biztos vagyok benne, hogy észrevetted már, az életben pont azokért a dolgokért kell keményen megdolgozni, amelyek a legtöbbet érnek. Egy szerető házasság, egy bővölködő szolgálat, mély kapcsolat Istennel – ezek mind idő- és energiaigényes dolgok.

Ma, ha belefáradtál az életed egy területébe, amely nem úgy halad, ahogyan elképzelted, vagy amely arra kényszerít, hogy kilépj a komfortzónádból; esetleg úgy érzed, hogy az, amire Isten elhívott, nem éri meg a rááldozott időt, pénzt és odaszánást, akkor talán ugyanazt a hibát követed el, mint az izráeliták. Ők belefáradtak a háborúba és nem szerettek volna újabb kockázatot vállalni.

Ne halogasd azokat a dolgokat, melyekre Isten elhívott! Ne engedd elhidegülni a kapcsolatokat, melyekkel megajándékozott! Ne térj ki a felelősségvállalás elől!

A Példabeszédek 10:4 így szól: A lusta ember elszegényedik, a szorgalmas pedig meggazdagodik.

A léha kéz szegénységet okoz – mind anyagilag, mint pedig szellemi értelemben. Arra lettünk elhívva, hogy szorgalmas nők legyük, hogy keményen dolgozzunk, és hogy Isten Igéje iránti engedelmességben járjunk.

Itt az idő, hogy teljes felelősséget vállaljunk azokért a dolgokért és emberekért, amelyeket és akiket Isten az életünkbe helyezett! Ne legyünk restek, és keressük az alkalmat arra, hogy kihozzuk a legtöbbet abból, amire Isten kér bennünket.

Megelégedve az Ő szolgálatában,

Edurne

Forrás: https://lovegodgreatly.com/spiritual-slack/

Fordította: Szabó Anna

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .