Küzdelem a megtévesztés ellen

De az Úr terve örökké megmarad…” – Zsoltárok 33:11

A mai történet a megtévesztésről szól. Józsué és Izráel népe egyik várost a másik után győzték le, a kánaániak pedig meg voltak rettenve a félelmetes Istentől. A gibeoniták nem akartak harcolni Izráellel, ezért azt eszelték ki, hogy becsapják őket, és békeszerződést erőszakolnak ki tőlük.

„Gibeon városának lakói is meghallották, hogy Józsué és serege elpusztította Jerikót és Ajt. Ők azonban cselhez folyamodtak. Józsuéhoz küldték követeiket, akik régi ruhákat és elnyűtt sarukat viseltek, szamaraikra pedig elnyűtt zsákokat és régi, repedezett és foltozott borostömlőket raktak. Útravaló kenyerük is száraz és penészes volt. Amikor megérkeztek Izráel táborába, amely ekkor Gilgál mellett volt, Józsuéhoz mentek. Ezt mondták neki és Izráel férfiainak: „Messzi országból jöttünk hozzátok. Kössetek szövetséget velünk!” – Józsué 9:3-6

Amikor Izráel vezetői meglátták a gibeóniakat, elhitték a meséjüket. Annak hittek, amit láttak, és nem szánták rá az időt, hogy Istent is megkérdezzék, mielőtt döntést hoznak. Ezzel pedig azt érték el, hogy egy olyan néppel kötöttek szövetséget, amelyet le kellett volna győzniük, ahogy Isten megparancsolta nekik.

Józsué és Izráel vezetői meggondolatlanok voltak, és nem vették a fáradságot, hogy megkérdezzék az Urat. Látásban jártak, nem hitben. Miután meghallgatták az idegenek mondandóját, és megvizsgálták a bizonyítékokat, Józsué és a nép vezetői arra jutottak, hogy az idegenek igazat mondanak. Izráel vezetői ’tudományos megközelítést’ alkalmaztak a ’szellemi megközelítés’ helyett. A saját érzékszerveikre támaszkodtak, megvizsgálták a ’tárgyi bizonyítékokat’, megvitatták az esetet, majd végkövetkeztetésre jutottak. Nagyon logikusan és ésszerűen gondolkoztak, de teljesen rossz nyomon jártak.” – Warren Wiersbe: Légy erős

Össze sem tudnám számolni, hány olyan döntést hoztam meg, ahol ránézésre csodás dolgok mellett döntöttem, végül mégis kiderült róluk, hogy rosszul döntöttem.

Az ellenség egyik kedvenc módszere a megtévesztés. A Biblia azt mondja róla, hogy ő a hazugság atyja, aki a világosság angyalának tünteti fel magát (2 Korinthus 11:14). A sátán hazug, és arra akar rávenni minket, hogy meghalljuk és elhiggyük a hazugságait.

Ő a megtévesztés nagymestere. Nagyszerűen ért ahhoz, hogy kell kívánatosnak feltüntetni a rossz dolgokat, hogy ráharapjunk a csalira. Mindig álruhát visel és álarc mögé rejtőzik.

Az Urat kell keresnünk minden nap, hogy ne verjen át az ellenség. Csak akkor ismerhetjük fel a gonosz megtévesztő mesterkedését, ha az életünk Isten igazságába van belegyökerezve.

„De amit az Örökkévaló mond, az örökre érvényes marad, amit tervez, az megvalósul minden nemzedékben. Zsoltárok 33:11

Olyan mindenható Istenünk van, aki az emberek terveit könnyedén keresztülhúzza. A mi értelmünket korlátozzák a körülmények és az érzelmek, Isten tanácsa viszont örökérvényű. Isten igazságát az Igéből ismerhetjük meg, és ahhoz, hogy a testi szemünk helyett a lelkivel lássunk, tanulmányoznunk kell és engedelmeskedni neki.

Beszélgessünk: hogyan tudjuk „bekapcsolni” a lelki szemünket?

Az Ő szolgálatában megelégedetten:

Edurne

Fordította: Greizer Zsófia

Forrás: https://lovegodgreatly.com/battling-deception/

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .