Hűséges szeretet / 5. hét / 5. nap – Hóseás könyve

Olvasd el: Hóseás 12:12-14, 2 Királyok 7:7-9, Mikeás 6:16

IMÁK: Hóseás 12:14

További olvasmány: 1 Mózes 29:1-20

Ma ismét a Jákob és Izráel népe közötti hasonlósággal foglalkozunk. Hóseás emlékeztette a népet arra az időre, amikor Jákob elszegődött dolgozni a nagybátyjához hét évre azért, hogy feleségül vehesse Ráhelt. Hóseás párhuzamba állítja Izráel közelgő száműzetését Jákob önkéntes száműzetésével, amikor Ézsau elől Lábánhoz menekült.

Hóseás arra emlékezteti az embereket, hogy Isten mindig küldött prófétákat Izráelhez. Ezek a próféták Isten Szavát hirdették, de a nép elutasította őket. Elfordultak az élő Isten Szavától és bálványokat imádtak (12-14. vers). Emiatt a provokáció miatt Isten haragra gerjedt, és az, ahogy ártatlan vért ontottak, még inkább dühítette Őt. 

Annyira megátalkodottak voltak, olyan kegyetlenségeket követtek el, hogy fizetniük kellett a tetteikért. A mai Igerész az 5 Mózes 8:2-re emlékeztet: „De ott is emlékezzetek arra a pusztai vándorlásra, amikor 40 évig vezetett titeket Istenünk, az Örökkévaló, hogy engedelmességre tanítson, próbára tegyen titeket, és nyilvánvalóvá tegye, mi van a szívetekben: vajon megtartjátok-e parancsait, vagy nem.”

Van idő, amikor Isten azért engedi meg, hogy szenvedjünk, hogy meglássuk, mi van a szívünkben. Izráelt negyven éven keresztül vezette a pusztában, hogy megtudják, mi van a szívükben. Életünk nehéz időszakait arra használja, hogy megadja a lehetőséget arra, hogy meglássuk mi van a szívünkben és ne csapjuk be magunkat.

Mennyei Atyám, ne engedd, hogy rejtegessek bármilyen bűnt is a szívemben. Kérlek, fedj fel mindent, ami rejtve van. Segíts, hogy kitartsak, bármilyen körülményeket kell is megtapasztalnom ahhoz, hogy meglássam szívem legmélyebb bűneit is. Ámen.

/YouVersion/ Fordította: Szabó Eszter

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .