Hűséges szeretet / 5. hét / 3. nap – Hóseás könyve

Olvasd el: Hóseás 12:1-8, Joel 2:13

IMÁK: Hóseás 12:5-6

További olvasmány: 1 Mózes 32:24-32

A mai Igeversek Jákob történetére emlékeztetnek minket. Hóseás Izráel népéhez hasonlítja őt. Az ősi Izráelben, a „sarkot megragadó” kétszínű ember volt, valaki, aki mesterkedéssel, tisztességtelenül érte el céljait. Hóseáson keresztül azt mondta Isten: „Akkor Jákob, ma Izráel.”

De a hasonlóságok ellenére a próféta kiemeli a Jákob és Izráel népe közötti különbséget. Felidézi az angyal és Jákob közötti küzdelmet az 1 Mózes 32:24-30-ból. Jákob nem akarta alávetni magát Istennek, ezért Isten az alázatot szó szerint birkózva, küzdve kérte tőle. Jákob elveszítette a küzdelmet és sírt. Megérkezett oda, hogy tudja, Isten legyőzte őt és csak annyit tudott tenni, hogy Istenbe kapaszkodva esedezett áldásért. Hóseás azért hozza Jákob történetét ezekbe az Igékbe, hogy megmutassa Izráelnek, mit kéne tenni: ahelyett, hogy küzdenek Isten ellen, adják meg magukat neki.

Két módon lehet ezt a leckét megtanulni az életben: könnyen és nehezen. Izráel úgy döntött, hogy a nehéz utat választja, újból és újból elkövetve ugyanazokat a hibákat. Látom köztük magamat is. Az életem során voltak leckék, amiket nagyon nehezen tanultam meg, mert úgy döntöttem, hogy elhagyom Istent és saját magam módja szerint intézem a dolgokat. 

Óh, Uram hány dologban láttál engem küzdeni ellened és az életemre vonatkozó akaratod ellen, a Te tökéletes időzítésed ellen. Segíts, hogy bízni tudjak Benned minden tekintetben. Segíts, hogy emlékezzek arra, hogy Te vagy az Isten és Te jobban tudod, mint én. Ámen.

/YouVersion/

Fordította: Szabó Eszter

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .