Jónás könyve – Szeresd a szeretetre nem méltókat – 3. hét / 4. nap

Isten a könyörület Istene

Olvasd el: Jónás 3:9-10

IMÁK: Jónás 3:10

Tudod honnan származik az „együttérzés” szó? Lehet, hogy nem találod annyira érdekesnek, mint én (nyelvész vagyok), de mert a kegyelemről és együttérzésről beszélünk, kérlek légy kegyelmes, és olvasd végig.

Az együttérzés (angolul: compassion) szó latin eredetű, két szóból áll össze, a „con-” előtagból, ami azt jelenti, hogy „együtt-” és a „passion”, szóból, amely a „pateo” igéből ered, ami „szenvedést” jelent. Összetéve lényegében annyit jelent, hogy „együtt szenvedni valakivel”. Egy másik szó, melynek ugyanaz az értelme a „szimpátia”. Az egyetlen különbség, hogy itt a „syn” görög előtagot használjuk, a latin „con” helyett, mely szintén azt jelenti, hogy „együtt”. Itt vagy még?

Tehát, csak a szavak jelentését nézve, az egyedüli módja, hogy együttérzők legyünk, vagy valaki felé szimpatiával forduljunk, hogy közösen szenvedjünk vele – akár szó szerint, akár átvitt értelemben.

Azáltal, hogy megismertem a szó eredetét, könnyebb megértenem, hogy Isten együttérzése miért végtelen, miért terjed ki minden alkalomra és helyzetre. Azért, mert Ő tudja – Ő érti pontosan, hogy min megyünk keresztül.

A Zsidókhoz írt levél 4:15 versében ez áll: „ Mert olyan Főpapunk van, aki megérti gyengeségeinket, hiszen ő is ki volt téve azoknak a kísértéseknek, amelyek az embereket érik. Mindenféle próbán győzelmesen ment keresztül, és sohasem vétkezett.” A görögöknél az Isten egyik legfontosabb tulajdonsága az „apatheia” volt, ami azt jelenti, hogy minden érzelemre képtelen. Jézus nem ilyen. Ő tudja és érzi, hogy min megyünk keresztül.

Nem ejt ámulatba ez a gondolat? Megérted, hogy Isten nemcsak veled van a szenvedésben, de pontosan tudja mit érzel – a kételyeket, a küszködésedet, a fájdalmadat?

 

Ó, Abba, köszönöm, hogy az együttérzés Istene vagy, az Isten, aki megérti a fájdalmamat és velem van a legmélyebb völgyekben is. Dicsérlek és áldom Nevedet! Ámen.

/YouVersion/

Fordította: dr. Ferenczi Andrea

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .