A kegyelem szemén keresztül látni

„De te megbocsáthatsz nekünk!” – Zsoltárok 

Mostanság a szülőségnek egy olyan szakaszában vagyok, amikor a dolgok némileg már kezdenek egyszerűsödni. A gyerekeim egyre idősebbek, és a mindennapi élet leckéi túlmutatnak a játszótéren.  Együtt fedezzük fel azt az ókori kultúrát, mely a mélyebb bibliai ismeretek kialakulását eredményezi. A „Miért?” kérdések már nem felszínes érdeklődések egy türelmetlen háromévestől (bár a válaszaink ezekre a „miértekre” igenis elkezdhetnek lefektetni egy fontos szellemi alapot). Ezek indokolt kérdések a világról és Isten tökéletes jelleméről, amely megérdemli, hogy időt fordítsunk rá, és tanulmányozzuk.

A Biblia tele van megtörtek és megváltottak történeteivel. Olyan sok gyönyörűség és remény van a számunkra ezeken az oldalakon. Minél jobban tanulmányozzuk Istent az Ő igéjében, annál inkább az Ő lencséjén keresztül szemléljük saját életünket. 

Kegyelem: együttérzés vagy megbocsátás tanúsítása valaki felé, aki felett valakinek hatalma van, hogy megbüntesse vagy ártson neki.

Ahogy friss szemekkel tanulmányozom Jónás könyvét ebben az időszakban, néhány új dolgot tanulok meg Jónásról, néhány leleplező dolgot magamról, de még többet tanulok a hűséges Istenről, aki több áldást ad, mint azt bárki közülünk megérdemelné.

Isten gyermeke, ismerd fel a lenyűgöző megbocsátást és kegyelmet, amit Isten kiterjesztett rád!

Volt nap, amikor néztem ezt a nagy halat, ami lenyelte Jónást, és csak büntetést láttam. Első pillantásra meglehetősen világos csapásnak néz ki, igaz? A lázadó próféta elfutott Istentől, így Isten küldött egy természetfeletti vihart és egy hatalmas halat, hogy nyelje el Jónást és állítsa őt irányba. Választhatott volna Isten egy másik, engedelmesebb és eredményesebb prófétát, hogy végrehajtsa az Ő tervét? Abszolút. Azonban Isten ezt az egészet az Ő dicsőségének teljességéért és az Ő gyermekei javára teszi, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy valaha zavarta volna, hogy mi mit tekintünk hatékonynak.

Az Ő hatalmas szeretetének rejtélyei közé tartozik az is, ahogy Isten az Ő gyermekeit megfegyelmezi (Zsidókhoz 12:7-11). Ő helyreigazít minket, és szentségre, békességre és becsületességre tanít (Zsidókhoz 12:10-11). De ennek az igaz törődésnek van egy egyedülálló és nemesítő gyönyörűsége – ezt egy együttérző Megváltó nyújtja, aki telve van kegyelemmel. A hal gyomrában Jónás emlékezik… „a víz bezárult felettem, hogy elvegye az életem.” Hínárba keveredett a hegyek gyökereinél, élete „elmosódott”.

„Az Örökkévalóhoz kiáltottam szorult helyzetemben, és ő meghallgatott engem…

Érted ezt?

Mielőtt elnyelte a víz, Jónás fulladozott, Jónás imájára pedig egy hatalmas hal volt Isten válasza. Ennek a halnak a megszégyenítő gyomra volt Isten kegyelmének gyengéd keze, amely körülvette Jónást és kiemelte ebből a gödörből.

 

Mi lenne, ha ahelyett, hogy elutasítánk Isten fegyelmezését, elkezdenénk úgy tekinteni rá, mint egy ajtóra a szabadulásunk felé?

Válaszul Isten kegyelmére, engedd, hogy az életedet a hála és az imádat határozza meg!

 

Bár ez még távol van a tökéletes átalakulástól (ahogy később látni fogjuk a könyvben), a második fejezet akkor is egy fordulópont Jónás számára:

Jónást megalázták.

Jónás felismerte Isten tekintélyét:

Jónás felismerte, hogy mennyire Istentől távoli és züllött.

Jónás felismerte, hogy változtatnia és engedelmeskednie kell.

Jónás dicsérte Istent, aki megmentette őt.

Ha megkérdeznénk másokat, vajon meg tudnák-e mondani engedelmességünk, hálánk és imádatunk alapján, hogy volt egy személyes, életünket megváltoztató találkozásunk Jézussal?

 

Mivel Isten irgalma új életet adott neked, bőkezűen áraszd a kegyelmet másokra!

Jónás elutasította a gondolatot, hogy hirdesse a remény üzenetét az ellenségeinek, Ninive lakosainak. Ehelyett azt akarta, hogy Isten zúdítsa rájuk az Ő haragját. De amikor szemtől szemben álltál nagy szükségleteddel és megtapasztaltad a te könyörületes Atyád átformáló szeretetét és megbocsátását, a cél az, hogy te is elkezdj a kegyelem lencséin át nézni a másik oldalra.

 

Ahogy kimegyünk a világba, vajpn megosztjuk-e az Ő szeretetét nagylelkűen és tudatosan másokkal – akár még az ellenségeinkkel is?

Isten a szívek vizsgálója, és a történelem során kiválasztott néhányat a legvalószínűtlenebb emberek közül, hogy az Ő Nevét ismertté tegyék. Miért? Mert így egyedül a kegyelmen keresztül az elveszett világ megismerheti az Ő megbocsátását és új életet kezdhet hit által.

„De te megbocsáthatsz nekünk! Ezért félnek és tisztelnek téged. Én az Örökkévaló segítségét várom! Rá várok, hogy megsegítsen, és ígéretében bízom!” – Zsoltárok 130:4-5

 

Az Ő lábainál,

Whitney

 

Forrás: https://lovegodgreatly.com/seeing-through-the-eyes-of-mercy/

Fordította: Herczeg Nóra

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .