Becsaphatjuk magunkat

 

„Én, az Örökkévaló — aki a szíveket vizsgálom, a legbelsőbb indulatokat mérlegelem” – Jeremiás 17:10

Néhány éve egy rossz helyre rakott hűtött árut találtam az éléskamrában. Tulajdonképpen viccesnek találtam és kérdezgetni kezdtem négy kisgyemekemet.

„Gyerekek, ki tette a tejet a kamrába?”

Mindegyikőjük elhallgatott és elkezdtek idegesen a másikra tekingetni.

„Szerintem Chase csinálta.”

„Nem én voltam. Talán Tess volt.”

„Nem én csináltam!”

„Trey, te voltál? Láttalak gabonapelyhet enni ma reggel.”

„Nem én voltam. Azt hiszem Jacknél volt utoljára.”

„Nem, nem én…”

A tények világossá tették számomra, hogy egyikőjük volt a tettes. A beszélgetés mégis körbe-körbe járt, ahogy mind a négyen tagadták részvételüket és kétségbeesetten keresték a hibáztatható, kívülálló okot.

Valóban egy hazugságokkal teli világban élünk.

De amennyire szeretnénk mindig egy külső okot hibáztatni, annyira rá kell ébrednünk a tényre, hogy mi magunk is vívjuk belül az igazság harcát a hazugság ellen.

Becsaphatjuk magunkat

Az Ige szerint az emberi szív velejéig rossz, „minden másnál csalárdabb és javíthatatlanul romlott” (Jeremiás 17:9). A szívből származnak a gonosz gondolatok, a gyilkosság, a házasságtörés, a szexuális bűnök, a lopás, a hazugság és a gyalázkodás (Máté 15:19). És kezdetektől fogva az Úr látta, hogy az ember gonoszsága az egész földön elhatalmasodott, és az emberek szívében minden gondolat, szándék és terv mindig csak rosszra irányul (1 Mózes 6:5).

A szívünk, magára hagyatva, gyorsan megtéveszthet minket.

De dicsérjük Istent, hogy nem így kell végződnie a történetünknek.

Dicsérjük Istent, mert Ő úgy szerette a világot, hogy elküldte az Ő Fiát, Jézust, hogy megmentse az olyan beteg szívűeket, mint te meg én.

Ki a Régivel, be az Újjal

Nincs rá mód, hogy mi magunk egy új szívet hozzunk létre. Csak Isten képes ezt a csodálatos szívátültetést elvégezni, eltávolítva mindazt, ami gonosz, kemény és halott, helyettesítve egy új élettel, ami csak a Jézussal való átformáló kapcsolatban található. Ez mind Isten – szívünk késztetője, megmentője és örök vigasztalója, hogy egyre jobban hasonlítsunk Őrá. Az Ő kegyelme által kezdünk új szívdobbanásra járni, mostmár képesnek lenni arra, hogy a világot és hazugságait egy teljesen más megvilágításban lássuk.

 Új szívet adok nektek, új szellemet öntök belétek, kőszívetek helyére hús-szívet helyezek. (Ezékiel 36:26)

Ellenőrzés alatt tartani szívünket

Még azután is, hogy Isten elvégezte bennünk megújító munkáját, szükségünk van napi emlékeztetőkre, hogy segítsen szívünket ellenőrzés alatt tartani. Isten végzi a munkát, de nekünk kell ellenőrizni a szívünket szüntelenül, hogy minél jobban kövessük az Ő igazságát a hazugságokkal szemben, amelyek oly könnyedén behálóznak minket.

Hogyan csináljuk?

Kövesd Isten szavát. A gyermekeim megtanulták ezt a kulcsigazságot a Vasárnapi Iskolában már akkor, amikor az első szavaikat mondták: „A Biblia Isten Szava és Isten Szava Igazság.” Itt az ideje, hogy ne higgyünk szívünk instabil és folyton változó állapotában. Helyette ismerjenek minket olyan nőnek, aki Isten szavához fordul élete minden kérdésében. „Isten minden szava színtiszta, ő  maga pedig biztonságos menedék mindenkinek, aki bízik benne” (Péld 30:5).

Kövesd Isten útmutatását az Ő Szelleme által. Ha Isten gyermeke vagy, az Ő Szelleme lakik benned!  Ahelyett, hogy a világ szavára hallgatnál és hagynád, hogy megingassa szíved vágyait, kezdd el betartani Isten Szavát és tanuld meghallani hangját, ahogy az Ő Szelleme finoman megértésre vezet. „Azonban eljön majd az Igazság Szelleme, aki bevezet benneteket a teljes valóságba” (János 16:13)

Kövess bölcs tanácsokat. Krisztus teste olyan vezetőkből áll, akiknek erős alapjuk van Isten Szavában és tehetségük van arra, hogy Isten Igazságát másoknak átadják. Ahelyett, hogy elszigetelten élnél, fordulj isteni tanácsért valakihez (egy női mentor, egy szülõ, egy lelkész vagy egy bibliai tanácsadó jó kiindulópontok), aki nem fél az Írás igazságát elmondani neked ahelyett, amit talán hallani szeretnél. „A bolond szerint minden, amit tesz, helyes, a bölcs pedig hallgat a tanácsra” (Péld 12:15).

„A bibliai kép szerint Isten végzi a szívátültetésnek, a szív körülmetélésének és meglágyításának döntő munkáját, és mi azonnal részeseivé válunk ennek a csodának mint tudatos, szándékos és önkéntes cselekvői, akik feladják a régi szívet, elvágva minden régi ellenkezését a régi életnek és magunkba fogadjuk az újat, táplálva az új érzékenységet Isten Igéje és Isten Szelleme által.” – John Piper

Önbecsapásunk sokkal messzebbre mutat és sokkal komolyabb következményei vannak, mint egy doboz megromlott tejnek. Kezdjük ezt a tanulmányozást a szívünk átvizsgálásával belülről – megköszönve Isten átformáló munkáját bennünk, és felelősséget vállalva az igazságra való törekvésre a hazugságokkal szemben.

Az Ő lábánál,

Whitney

 

*Beszéljük meg: Milyen belső hazugsággal harcolsz folyamatosan? Készen állsz arra, hogy birtokold és elkezdd Isten igazságát követni ezzel a hazugsággal szemben a mai nappal kezdődően (bátran megjegyezve, hogy ez lehet az első lépésed a szabadság felé!)?

 

Fordította: Bíró Ibolya

Forrás: https://lovegodgreatly.com/we-can-deceive-ourselves/

 

 

 

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .