Működő hit

Ugyanígy van a hit is: ha nem következnek belőle tettek, akkor halott. Nem ér semmit, mert nem hatékony.”  – Jakab 2:17

Amit teszünk, sokat elárul arról, hogy mit hiszünk. Ahogy az ismert mondás is tartja: „Minden szónál szebben beszél a tett”. Nagyon könnyű azt mondani, hogy hiszünk, de ha ez a hit nem sarkall tettekre, nem terem gyümölcsöt, akkor vajon valódi-e a hitünk?

Amit a szívünk mélyén hiszünk, annak nyilvánvalónak kellene lennie az életünkben is. Bár lehet, hogy hiszünk Istenben, és szeretnénk neki tetsző dolgokat tenni, mégis abból fog meglátszani, hogy mennyire valódi a hitünk, hogy az életünknek, tetteinknek és szavainknak milyen gyümölcse van.

Szerintem ezért is mutat rá Jakab a levelében a 2. fejezet 14-26. verseiben arra, hogy nem sokra megyünk azzal, ha azt hangoztatjuk, hogy milyen nagy hívők vagyunk, ha meg sem mozdítjuk a kezünket és a lábunkat, hogy azt tegyük, amire Isten elhívott az ő Igéjében.

Így olvassuk a 17. versben: „Ugyanígy van a hit is: ha nem követik tettek (cselekedetek és engedelmesség, amelyek alátámasztják a hitet), akkor halott (erőtlen, működőképtelen). Nem ér semmit, mert nincs benne élet.” (kiegészítések az angol Amplified version alapján)

Isten arra tanít, hogy akkor lép életbe a hitünk, és akkor fog a Szentlélek által növekedésnek indulni, ha meg is éljük. Leginkább úgy lehetne leírni, hogy engedelmes szívet nevelgetünk és munkálunk ki, amely észreveszi mások szükségleteit, szeretetből cselekszik, és még akkor is a helyes utat választja, amikor az akár kellemetlenséggel vagy nehézséggel jár. Az engedelmes szív Jézus szeretetét, kegyelmét és irgalmát tükrözi vissza.

Életünk során sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol gyakorlatban is próbára tehetjük a hitünket. Isten pedig ezekben a helyzetekben is azt szeretné, ha növekednénk és érettebbé válnánk, hogy hitünkkel ne csak kipipáljuk az örök életet, hanem ezáltal lehetőségünk nyílik mások számára is látható módon megélni Isten hűségét, kegyelmét, szeretetét és erejét.

Amikor engedelmeskedünk a hívásának, és szeretettel, kegyelemmel és segítő kézzel fordulunk mások felé, amikor Istennek tetsző dolgot teszünk, azzal a gyakorlatban valósítjuk meg, amit Isten parancsolt. Ezáltal pedig a hitünk lángját szítjuk fel egyre jobban, mivel megtapasztaljuk, hogy hogyan munkálkodik Isten az egyszerű engedelmességen keresztül. Ez az a pont, amikor a hit már nem pusztán elmélet vagy jónak tűnő ötlet, hanem elkezd gyümölcsöt teremni az életünkben, és erősíti és építi a hitünket.

Ne aggódjunk, hogy hogyan igazoljuk magunkat Jézus előtt. Látja a szívünket, és hűségesen jár előttünk a növekedésünk és tanulásunk útján. Nem azt kéri tőlünk, hogy elkezdjük ontani magunkból a jócselekedeteket, és így akarjuk kiérdemelni az üdvösségünket, vagy Isten jobb oldalára kerülni. Olyan fajta jócselekedetekre hívott minket, amelyekkel kívülről is látható módon teszünk bizonyságot arról, ami a szívünkben van.

Legtöbbször egyszerű a dolgunk, de ezzel együtt is meg kell tennünk, ami a mi részünk. Lehet, hogy Isten épp arra indít, hogy vegyünk észre valakit a környezetünkben, akinek segítségre van szüksége, és ahelyett, hogy csak futó pillantást vetnénk rá, álljunk meg segíteni neki, ha módunkban áll. (Jó példa erre az irgalmas samaritánus példázata a Lukács 10:25-37 szakaszban.)

Ha megtanulunk az elénk kerülő lehetőségekre úgy tekinteni, mint amik a hitünk erősítését szolgálják, ahelyett, hogy pusztán jócselekedetek megtételére szóló lehetőségek lennének, akkor olyan különleges csodáknak lehetünk tanúi, amikről sosem gondoltuk volna, hogy Isten bennünk és rajtunk keresztül fogja megtenni. Erősödni és gazdagodni fog a hitünk; nem mintha a tetteink ennyit számítanának, hanem mert Isten ereje lesz nyilvánvaló a hitünkön keresztül, és hatalmas dolgokat végez el rajtunk keresztül a mi javunkra és mások hasznára, Isten dicsőségére.

Nagy kedvencem a Zsidók 11. részében a hithősökről szóló szakasz. Olyan nagyszerű emberekről olvashatunk itt, akik hitben éltek és jártak, azt tették, amit Isten mondott nekik, ennek eredményeképpen pedig csodák történtek.

Növekedés közben mi is Isten szavát, ahogy a Zsidók 11:33-ban olvashatjuk: „Hitük által országokat hódítottak meg, hit által igazságosan uralkodtak, hit által megkapták Isten ígéreteit…”

Hiszem, hogy mindannyian szeretnénk megtapasztalni ezt a fajta hitet. Isten Lelkének bennünk és rajtunk keresztül működő ereje által növekedhetünk, Jézus nevében.

 

Szeretettel:

Andrea

 

Andrea Howey Texas állam egyik legnépesebb városában, Dallasban él, és kalligráfusművészként (betűrajzoló) dolgozik. Betűrajzolásban önti ki a szívét, így szeretné közvetíteni az Isten Igéjéből megismerhető reményt, igazságot, és hitet. Célja, hogy bátorítsa az embereket, hogy megerősödhessen a hitük, de mindenekelőtt Jézushoz vezesse őket, hogy személyesen és bensőségesen megismerhessék őt.

Andrea gyönyörűen rajzolt, bátorító szóképei az instagramon is megtalálhatók: @andrearhowey

 

Fordította: Greizer Zsófia

Forrás: https://lovegodgreatly.com/faith-works/

 

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .