Mennyei polgár vagy

“A mi hazánk azonban a menny…” — Filippi 3:20

Miamiban nőttem fel, ahol a lakosság több, mint felének a szíve két országhoz húz. Édesanyám a 60-as években szállt le a repülőgépről, táskájában mindössze két váltás ruhával. Az egyetlen olyan helyről menekült, amelyet valaha is otthonának hívhatott, hogy szabadságra leljen.

A középiskolát az Egyesült Államokban fejezte be, itt diplomázott le, itt van a háza, itt fizet adókat, és minden választás alkalmával elmegy szavazni. Akcentussal ugyan, de folyékonyan beszéli a nyelvet, és tíz évvel ezelőtt letette az állampolgársághoz szükséges vizsgát. Nagyon szeret a Walmartban vásárolni, hálaadáskor pedig pulykát és édesburgonyát eszünk.

Mert Amerikaiak vagyunk.

Azonban ha valaki édesanyámhoz hivatalos vacsorára, akkor egy apró csésze méregerős kávé várja a fogások után. Mi 24-én ünnepeljük a karácsonyt minden decemberben, hiszen ez a “Noche Buena”, a szenteste. Ilyenkor kubai szósszal nyakonöntött sült disznót eszünk feketebabbal, rizzsel és jukkával.

Mert Kubai vagyok.

Nyolc évvel ezelőtt egy kedves amerikai férfihoz mentem hozzá, így a nevem már nem Lopez, hanem Dunbar. A fényképemre pillantva talán nem is sejtitek, hogy honnan származom.  De be kell valljam, hogy két nyelven szoktam álmodni.

A szüleim elképzelhetetlenül hálásak azért, hogy Amerikában élhetnek, mégsem nyugodhatnak sosem a honvágyuktól, és a mai napig rengeteg szokásukat folytatják a száműzetésben is.  A kubaiak például szeretnek puszit adni.  Muszáj figyelmeztesselek, hogy ha esetleg találkoznánk, talán nem leszek képes ellenállni a kísértésnek, hogy köszönésképpen adjak egy puszit.  Már kiskoromban belém nevelték ezt a fontos hagyományt: muszáj volt minden a házunkba érkező vendéget “besitos”-szal, azaz csókkal köszönteni.  Az amerikai barátaim szeretnek egyszerűen csak kezet rázni, míg a kubaiak megölelnek.

És te, barátom, szintén kettős állampolgár vagy.  Talán a lábaid a földön állnak, de a te otthonod a menny.

A Filippi gyülekezethez írt levelében Pál azon kihívás elé állítja a Krisztust követőket, hogy hatékonyan gazdálkodjanak ezzel a kettős állampolgársággal. Miközben földi száműzetésünket töltjük be kell vallanunk, hogy a szívünk vágyik a mennybe. A beszélgetéseinkben meg kellene jelennie a “Krisztusi akcentusnak”. És miközben talán magunkévá teszünk néhányat ennek a világnak a szokásai közül, azonban a mi fényünknek annál fényesebben kell Jézusért világítania, minél sötétebbé válik ez az összetört világ.

A szüleim talán sosem térnek majd vissza az szülőföldjükre, de biztosíthatlak benneteket arról, hogy minden egyes ember, aki Krisztusba és a bűnök bocsánatába veti a hitét, az látni fogja Őt szemtől szembe a Mennyben egy dicsőséges napon, méghozzá nemsokára.  Pál szerint lelkesen kellene várnunk Krisztus közelgő visszatérését.  A szó, amelyet az eredeti görög szövegben használt egy olyan ember képét festi elénk, aki lábujjhegyen állva, a fejével és a nyakával előrehajolva vár valamit.

A mi Megmentőnk vissza fog térni, és minden részletet a helyére tesz majd. Lehet, hogy ma. Nem lenne csodálatos?

Jézus megjelenik majd a földön egy dicsőséges pillanatban, és hazavinné az Ő gyermekeit. Akkor majd magunk mögött hagyjuk a kimerültséget és a fájdalmat.  Búcsút intünk majd fogyatéknak és betegségeknek. A bűnök által összetört testünk teljesen átváltozik majd az Ő kegyelmének tökéletes trófeájává.

És te barátom? Te vajon vágyódsz haza? Nyugodj meg az ígéretben, mely szerint a Királyok Királya nemsokára visszatér. Addig is azonban megoszthatjuk másokkal is a Jézus iránt érzett szeretetünket, és hívhatjuk őket az Ő karjaiba. Biztosan van valaki a környezetedben, akinek szüksége van arra, hogy a te “mennyei akcentusodat” egy kicsit mennyeibbnek hallja a mai napon.

Ahogy egyre inkább közeledünk a ünnepekhez, adjunk egy erősebb dózist Jézusból azoknak a kereső barátainknak, akiknek elkeseredett szükségük van egy Megváltóra.

 

Őrizve a hitet,

Lyli

Lyli Dunbar szeret a férjével karaokezni a kocsiban, elmélyedni a Bibliatanulmányozásban a lányokkal, és egyszerre 12 könyvet olvasni.  Író, előadó, és mentor, akinek legégetőbb vágya, hogy megismerje Jézust, és megismertesse Őt másokkal.  Keresd meg őt a lylidunbar.com oldalom, ahol elegendő üzemanyagot találsz majd az erdőtűz intenzitású hithez.  Lylit továbbá megtalálod Facebookon, Instagramon, Twitteren, Youtube-on és Pinteresten is.

 

Fordította: Szabó Anna

Forrás: https://lovegodgreatly.com/you-are-a-citizen-of-heaven/

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .