A nemes harcot megharcolni

„Folytasd a küzdelmet a hit szép harcában!” – 1 Timóteus 6:12

Megesett már veled, hogy megpróbáltad szorgalmasan, figyelmesen, és eltökélten járni a szellemi utadat, de valahol útközben a fegyelmed alábbhagyott, az élet (és a világ) a feje tetejére állt, és azon kaptad magad, hogy olyan dolgoknak engedsz, amelyeknek eddig nem engedtél, esetleg azon, hogy apró, jelentéktelen dolgokkal törődsz?

Vagy talán azt látod, hogy általad tisztelt és megbecsült emberek látszólag olyan dolgokkal, beszélgetésekkel, szórakozásokkal, pozíciókkal és kapcsolatokkal foglalkoznak, melyek miatt megkérdőjelezed a saját látásodat arról, hogy mi a jó, és mi a rossz, a végén pedig zavarodottnak és fáradtnak érzed magad, mert megpróbálsz az egésszel lépést tartani?

Az 1 Timóteus 6 utolsó szavait Pál arra használja, hogy tanácsot adjon Timóteusnak. Azonban úgy tűnik, hogy azzal is tisztában van, hogy Timóteust talán egy kicsit leterheli az a sok minden, amire figyelnie kell. Főleg akkor, amikor azt látja, hogy az emberek triviális dolgokkal törődnek, eltorzítják az igazságot, vagy céltalan vitákba keverednek ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, ami igazán számít.

Így hát Pál leegyszerűsíti a dolgokat mindannyiunk számára.

Tartsd távol magad a gonosztól!

Keresd az igazságot!

Harcold meg a hit nemes harcát!

Ragadd meg azt, ami örök!

Folyamatos készenlétben lenni, tudatosan és körültekintően élni az életünket valódi küldetés. Egyszerűen nem éri meg belekavarodni azokba a dolgokba, melyeket a világ annyira fontosnak állít be, ha azok elvonják a figyelmünket attól, hogy Isten elhívásához méltó életet éljünk.

Van egy jobb módja az életnek.

Ezt a jobb életmódot pedig akkor tudjuk elérni, ha elfutunk mindentől, ami nem nemesíti, építi vagy erősíti a hitünket, és nem veszünk részt ezekben. Ehelyett törekedjünk azokra, amik igazán jók: igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, és szelídségre.

Isten egyedülálló, rendíthetetlen nőkké hívott el bennünket, akiket elkülönített és egy magasabb színvonalú, tökéletesebb életre szánt. Ahogy elkezdjük Isten Igéjét alkalmazni az életünk minden területén, azon kapjuk majd magunkat, hogy Isten Szelleme újra és újra eltökéltséggel ruház majd fel bennünket, hogy mindent úgy végezhessünk el, ahogyan arra Ő elhívott minket.

Annyira szeretem ahogyan a 2 Korinthus 10 emlékeztet bennünket arra, hogy habár ebben a világban élünk, mégsem szükséges lesüllyednünk arra a szintjére. Sőt, Isten Igéje által minden a rendelkezésünkre áll, ami ahhoz szükséges, hogy a hit harcát megharcoljuk, és hogy engedelmesen és éretten éljünk.

„Mert igaz, hogy ebben a világban élünk, de nem úgy harcolunk, ahogyan az emberek szoktak. A mi fegyvereink különböznek a közönséges fegyverektől! Ezekben Isten ereje működik! Le tudunk rombolni velük minden büszke erődítményt, amelyet az ellenség azért épített, hogy Isten igazi megismerését akadályozza. Igen, lerombolunk minden emberi okoskodást és vitatkozást, és foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy engedelmeskedjen a Krisztusnak! Felkészültünk arra is, hogy ezekkel a fegyverekkel minden engedetlenséget megbüntessünk, de majd csak akkor, ha a ti engedelmességetek már tökéletes lesz.” – 2 Korinthus 10:3-6

A hit harca nemes harc, de mégis csak harc.

Kitartás kell hozzá, bátorság, és eltökéltség. Ez a harc arról szól, hogy nem engedjük, hogy az ellenség megvesse a lábát az életünkben és a családjainkban. Ez a harc arról szól, hogy azt tesszük, ami Istennek kedves, még akkor is, ha mások azt ódivatúnak tartják. Ez a harc arról szól, hogy szeretetben és jóindulatban Isten Szavának igazságához ragaszkodunk, anélkül, hogy elvennénk az élét, vagy nekünk tetsző módon magyaráznánk azért, hogy kifogást keressünk a bűnökre.

De barátom, jó helyen vagyunk. A hit nemes harcát nem egyedül vívjuk. Nem csupán itt és most van mellettünk számos hívő, de, ahogyan azt a Zsidók 12:1-3 is írja, a hit embereinek egész serege vesz körül bennünket, akik azért drukkolnak, hogy kitartással és bátran fussuk be az előttünk lévő pályát.

Ha úgy éljük az életünket, hogy közben nem vesszük le a szemünket Jézusról, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a helyes úton járunk. Ahogy a Filippi 3:12-14 mondja:

„Igaz, még nem értem el ezt a célt. Még nem vagyok olyan, mint amilyennek Isten akarja, hogy legyek. De állandóan azon igyekezem, hogy ezt a célt elérjem, és erősen megragadjam, ahogy Krisztus is erősen megragadott engem. Testvéreim, tudom, hogy ezt most még nem értem el, de erre az egy dologra figyelek: elfelejtem azt, ami már mögöttem van, és teljes erővel igyekszem előre. Azért küzdök, hogy elérjem ezt a célt, és megkapjam a győztesnek járó mennyei jutalmat. Isten maga hívott el bennünket arra Krisztus Jézus által, hogy ezt a díjat megkapjuk.”

Nem kell túlbonyolítanunk a dolgot. Csak figyelnünk kell arra, hogy a legfontosabb dolog foglalja el a legfontosabb helyet, és hogy ragaszkodjunk ahhoz, ami igazán számít – az örökkévaló dolgokhoz, nem pedig az átmenetiekhez. Azonban ébernek kell maradnunk! A Zsidók 2:1 azt írja, hogy „… még gondosabban kell követnünk azokat az igazságokat, amelyekre megtanítottak bennünket. Vigyázzunk, hogy senki és semmi el ne térítsen ezektől!”

Biztosnak kell lennünk abban, hogy a szívünk és a reménységünk mindenünkkel, amink van Jézus Krisztusban és az Ő szavában van lehorgonyozva. Ha nem, akkor nem fogjuk észrevenni, ha esetleg elsodródtunk az Ő útjáról.

Maradjunk rendíthetetlenek, és szilárdan ragaszkodjunk az igazsághoz, kegyességhez, hithez, szeretethez, állhatatossághoz, és szelídséghez! Ne engedjük, hogy eltereljék a figyelmünket, hogy rossz szokásokat alakítsunk ki, vagy hogy annyira ennek a világnak a szokásaihoz és divatjához alkalmazkodjunk, hogy közben szem elől tévesszük azt az életet, amelyre Isten elhívott minket.

Tartsd távol magad a gonosztól! Keresd az igazságot! Harcold meg a hit nemes harcát! Ragadd meg azt, ami örök!

Jézus hatalmas nevében már el van rejtve minden, ami ehhez szükséges, drága barátom!

 

Szeretettel,

Andrea

 

Andrea Howey egy a texasi Dallasból származó, kalligráfiával foglalkozó művész, aki műalkotásait arra használja, hogy megossza másokkal a szívét, és annak a reménységnek, igazságnak és hitnek az üzenetét, melyre Isten Igéjében lelt.  Az a célja, hogy az emberek bátorítást kapjanak, megerősödjenek a hitükben, és mindenekelőtt személyesen és közelről megismerjék Jézust.

Andreát és gyönyörű bátorításait megtalálhatjátok az Instagramon @andrearhowey felhasználónéven.

 

Fordította: Szabó Anna

Forrás: https://lovegodgreatly.com/fight-good-fight/

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .