A harcos és a tengerész

Érezted már magad elhasználtnak, miközben keresztény életet próbáltál élni? Én igen. Vannak időszakok, amikor a helyesen cselekvés szembemegy a kultúrával, és a hit szerint való élés kétségtelenül kimerítő. De ennek nem így kellene lennie, és látnom kell, hogy a problémám nem a saját gyengeségem, hanem a kísérletezésem arra, hogy az életemet Isten bölcsességétől és erejétől távol éljem.

A 1Timóteus 1:18-19-ben Pál bátorítja Timóteust, és mindannyiunkat, hogy harcoljuk meg a jó harcot és ne szenvedjen hajótörést a hitünk, úgy mint másoké.

Timóteus valószínűleg egy fiatal lelkész, talán mostanában felszentelt. Pál azt mondja Timóteusnak, hogy emlékezzen az igazságra, amit a pappá szentelése alatt mondott neki. Nincs átiratunk arról, amit mondott, de azt tudjuk, hogy összhangban volt az evangéliummal és hogy azok a szavak olyan erőt adtak a fiatal Timóteusnak, amire szüksége volt a viharos időkben.

Pál kétféle metafórát használ. Az egyik katonai, a másik tengerészeti. Úgy gondolja, hogy szükség van arra, hogy jó harcosok és tengerészek is legyünk.

  1. A harcos

Harcosként két munkánk van. Az egyik, hogy harcoljunk azok ellen a dolgok ellen, amik Isten Igéjével és tiszteletével szemben állnak. A világ arra hív minket, hogy pihenjünk meg a kényelemben és elhalmoz minket a szerencséjével. Azt mondja nekünk, hogy fogadjuk el a filozófiáját azért, hogy örömet találjunk, és kapcsolódjunk össze olyan dolgokkal, amik Isten ellen vannak. De a kényelmet nem dolgokban találjuk. Az értékünk és méltóságunk nem a világban, hanem csak a Jézussal való kapcsolatban található meg. Mi azért vagyunk, hogy a hazugságok, igazságtalanságok, elferdítés és gonosz ellen harcoljunk.

De ugyanúgy harcolnunk kell azok ellen a dolgok ellen, amik ott lapulnak a szívünkben.  Ott van a kísértés arra, hogy ne higgyünk Istenben, de nekünk harcolnunk kell ez ellen az impulzus ellen.  Azzal is kísértve vagyunk,  hogy lusták, durvák, meggondolatlanok vagy mohók legyünk, és ez ellen is harcolnunk kell.

A másik munkánk, mint harcosoknak az, hogy az evangéliumért harcoljunk, az igazságért és a jóságért. Nem elég, ha felszólalunk az ellen, ami rossz, hanem az kell, hogy tisztán arról beszéljünk, ami helyes és hogy a szavakat cselekedetek kövessék.

De mindig szeretettel és kegyelemmel kell harcolni, mivel a Seregek Ura így van bennünk és így lehetünk mi olyanok, mint a mi Kapitányunk.

 

  1. A tengerész

A második dolog arra vonatkozik Páltól, hogy ne szenvedjünk hajótörést a hit dolgában. Mi abban hiszünk, hogyha egyszer megmentett, akkor nem tudod elveszteni a megváltásod. Krisztus áldozata nem lehet befejezetlen, a kegyelem nem visszavehető, és az, hogy Isten a gyermekeivé adoptált nem válhat semmissé. A megváltásunk köt minket, de képesek vagyunk gyengíteni, sőt akár összetörni a hitünket addig a pontig, hogy szégyent hozunk Isten nevére és földi következményeket magunkra nézve.

Ahhoz, hogy jó hajósok legyünk tudásra és bölcsességre van szükségünk. Tudnunk kell felismerni a hamis tanításokat, amik kárt okoznak az emberek lelkében. Képesnek kell lennünk arra, hogy különbséget tegyünk a helyes és a hiba között. Meg kell tanulnunk, hogy hogyan vitorlázzunk a különböző vizeken, akár álló, fodrozódó vagy zajongó. Mindez a tudás és bölcsesség csakis Isten Igéjének a tanulmányozásán keresztül és az imádságon keresztüli bensőséges kapcsolaton keresztül jön.

Tehát, emlékezzünk arra, hogy mi nem lehetünk erős harcosok vagy okos tengerészek magunktól. Ha a saját erődre támaszkodsz túlterhelt, félelemmel teli, kiégett leszel és nagyon hamar fel fogod adni. Muszáj arra az erőre támaszkodnunk, amit Isten naponta felajánl nekünk.

Valld meg a gyengeségeidet, kérj segítséget, bízz abban, hogy Isten válaszol, és nézd meg, hogy hogyan dolgozik az életedben.

 

Jézusra nézve,

Jen

 

Fordította: Gönczy Anna

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-warrior-the-sailor/

 

 

 

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .