5. hét / 3. nap – Teljesen odaszánva – Amikor kétségekkel küzdünk

„Mert kegyelmedben bízom, Örökkévaló!” – Zsoltárok 13:5

 

A kételkedésed egyáltalán nem probléma Istennek. Nem lepődik meg rajta, és nem ösztönzi arra, hogy eltávolodjon tőled.

Amikor kételkedünk, a Biblia néhány „nagyja” között találjuk magunkat; olyanok között, mint Jób, Ábrahám, Sára, Gedeon, és Tamás, csak hogy párat említsek.

Jób kétségbe vonta Isten jóságát, amikor a gyermekei meghaltak és a vagyona megsemmisült.

Ábrahám és Sára kételkedett Isten ígéreteiben, hiszen egyre csak öregedtek, és még mindig nem született saját gyermekük.

Gedeon kétségbe vonta, hogy Isten egy hozzá hasonló embert tudna használni az eljövendő harcokban.

Végül pedig a mi szeretett Tamásunk abban kételkedett, hogy Jézus valóban feltámadt…

Talán te is pont itt tartasz ma.

Kétségbe vonod Isten jóságát amiatt, amit elveszítettél.

Kételkedsz az Atya ígéreteiben azért, mert az Ő időzítése különbözik a tiedtől.

Kétségbe vonod, hogy Isten képes egy olyan nőt használni, mint te; egy nőt, akinek olyan múltja, gyengeségei és hibái vannak, mint neked.

Talán Tamáshoz hasonlóan abban kételkedsz, hogy Isten feltámasztó ereje a te életedre is érvényes.

Akárhogyan is érzel ma, gondolj bele abba, hogy teljesen normális dolog kétségekkel küzdeni. Mindannyian ezt tesszük.

Miközben a börtönben ülve várta nemsokára bekövetkező halálát, még maga Keresztelő János is kételkedni kezdett abban, hogy Jézus a valódi Messiás.

„Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy mást várjunk?” – Máté 11:3

Meglepő kérdés attól az embertől, aki korábban bemerítette Jézust a Jordán-folyóba, és aki kijelentette, hogy Nézzétek! Ő az Isten Báránya, aki magára veszi az egész világ össze bűnét. (János 1:29) Életének abban a pillanatában János annyira magabiztos volt.

Most azonban, a börtönben ülve a félelem és a kétség mételyezte meg a szívét. Vajon hiábavaló volt a szolgálata? Vajon tévedett Jézussal kapcsolatban? Vajon Isten ezért a tévedéséért büntette meg? A kétség és vádlás miatt, amelyek körbevették, úgy érezte, hogy nem kap levegőt, és arra gondolt… vajon hiábavaló volt az élete?

Hogy a dolgok végére járjon, János elküldte a tanítványait Jézushoz, és Tőle kérdezte meg: „Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy mást várjunk?”

Jézus szándékosan nem ítélkezve válaszol, hanem meghívja János tanítványait arra, hogy nézzék meg maguk. Jézus közel vonta őket magához, és lehetővé tette, hogy elsőkézből lássák, miként teljesíti be az Írást. Pontosan tudta, hogy mit kell Keresztelő Jánosnak hallania: valóra vált próféciákat, melyek hitet és reményt csepegtettek szenvedő szívébe.

A tanítványok tanúi voltak, ahogy a vakok láttak, a bénák jártak, a leprások meggyógyultak, a siketek hallottak, a halottak feltámadtak, és a szegényeknek hirdettetett az evangélium. Milyen kegyelmes a mi Urunk, hogy ennyi erőfeszítést tesz azért, hogy megmutassa János tanítványainak, Ő a régen várt Messiás.

Jézus nem csupán beszélt róla, hanem rászánta az időt, hogy meg is élje. Tudta, hogy János felismeri majd a bizonyságtételekben Ézsaiás próféciáit, és hogy pontosan ez az, amit neki hallania kell annak érdekében, hogy a hitét és a bizalmát ismét Krisztusba vesse.

Ahogyan Dávid tette a 13. zsoltárban, és János a Máté 11-ben, nekünk is Isten elé kell állnunk nyers, finomítatlan kérdéseinkkel, hogy a lényegre térjünk. Nála nem kell kerülgetni a forró kását, mert Ő ismeri a küzdelmeidet, és látja a kétségeidet. Csak légy őszinte, és tégy le mindent Elé!

És soha ne felejtsd el, hogy Ő a kétségek közepette is szeret téged. Soha nem hagy el vagy cserben téged. Helyezd a kétségeidet, félelmeidet, és aggodalmadat az Ő hozzáértő kezeibe, majd engedd meg neki, hogy végigvezessen a kétségből hitbe vezető kalandos úton. Nem lesz egy gyors túra, azonban megéri a fáradtságot.

Kételkedni természetes dolog. Hinni azonban természetfeletti.

Miután János tanítványai visszatérnek hozzá a jó hírekkel, Jézus azonnal azokhoz fordult, akik körbevették, és azt mondta: Igazán mondom, hogy azok között, akik asszonytól születtek, Bemerítő János a legnagyobb…”

Láthatod… Jézus megdicsérte Jánost mert olyan életet élt, amilyet.

János kétségei nem akadályozták meg Jézust abban, hogy megdicsérje őt… És ez nincs másképp a te esetedben sem.

Legközelebb ha azt látod, hogy a feletted zsarnokoskodó kétségekkel küzdesz, imádkozz úgy, mint az elkeseredett apuka a Márk 9. részében:

„A fiú apja sírva felkiáltott: Igen, hiszek! De segíts, hogy ne maradjon bennem semmi kételkedés!” – Márk 9:24

És Jézus segíteni fog.

 

Beszéljük meg!: Hogyan segített neked Isten a kétségből hitbe jutni?

 

Szeressétek nagyon Istent!

Angela

 

Fordította: Szabó Anna

Forrás: https://lovegodgreatly.com/when-we-struggle-with-doubt/

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .