A vetésről

Igazából ennek csak két módja van. Pál nem hagy kétséget afelől, hogy azt aratjuk majd, amit vetettünk. A mai Igeszakasz a következő:

„Ne áltassátok magatokat: Istent nem lehet becsapni! Amit vet az ember, azt fogja aratni is! Aki azért tesz valamit, hogy kielégítse régi természetének kívánságait, annak ez a régi természet romlást és halált fog teremni, és azt is fogja learatni. Aki viszont a Szent Szellem tetszése szerint cselekszik, az a Szent Szellemből arat örök életet.” – Galata 6:7-8

Régi természetünk magjainak elültetése romlást eredményez. Nem tudom, nálatok hogy van, de én sokszor önkéntelenül teszem ezt, amikor nem ejtem foglyul a gondolataimat. Valahogy így: fáradtan kelek fel reggel, morcosnak érzem magam, meglátom a koszos edényeket, amelyeket valaki a mosogatóban hagyott, megharagszom, és a Szellem helyett a régi természetemben kezdem meg a napot.

Az elmém a régi természetemet követi, nem pedig a Szent Szellemet.

Amikor a régi természetünkkel foglalkozunk, akkor az ezen az úton vezet minket. A testünk kívánságait követjük, és ideig-óráig ez jól is fog esni. Jólesik haragudni a koszos edények miatt – egészen addig, amíg nem látom a fájdalmat a szeretteim szemében. Onnantól kezdve nem jó érzés, csak szomorú és romboló. És ha a régi természetünknek vetünk, akkor végül üresnek és kihasználtnak fogjuk érezni magunkat. És én most csak a koszos edények kicsinyke példáját hoztam elétek, de ha a régi természetünket tápláljuk, annak komoly következményei lehetnek. Ha elindulunk ezen az úton, az jóval nagyobb dolgokhoz vezethet, mint például házasságtöréshez vagy függőséghez. A régi természetünk nem tréfadolog.

De akkor hogyan küzdhetjük le a régi természetünket, és vethetünk inkább a Szellemnek?

  1. Valld meg az igazságot! Minden a két héttel ezelőtti Igeszakasznál kezdődik és végződik. Meg kell vallanod a Galata 4-ben leírt igazságot, miszerint „többé már nem vagy rabszolga, hanem fiú.” Isten fia! Gondolkodj el ezen újra és újra! Olvasd el újra az egész negyedik fejezetet, hogy gondolkozhass rajta, és a szavait mint magokat vesd el a szívedbe!
  2. Határozd el, hogy mind a szíveddel, mind pedig az elméddel és az életeddel Szellemben vetsz. Irányítsd az elmédet a fenti dolgokra: olyan dolgokra, melyek igazsággal, jósággal és szépséggel vannak tele. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy naponta olvasod az Igét, dicsőítő zenét hallgatsz, olyan barátokkal veszed körül magad, akik inspirálnak és ösztönöznek, illetve olyan könyveket és TV műsorokat választasz, melyek az igazságot, a jóságot és a szépséget közvetítik.
  3. Ne add fel! „Ne fáradjatok bele, hogy jót tegyetek! Ha kitartóan végezzük a munkánkat, akkor majd a maga idején aratni is fogunk! (Galata 6:9)” Eheti memoriterünk megmutatja, hogy a vetés egy cselekvés. Munkával jár és az, hogy a Szellemben vessünk, ne pedig a régi természetünk kívánságai szerint, kihívást jelent, kemény munkát és fáradtságot. De tartsatok ki, mert a megfelelő időben aratni is fogunk!
  4. Imádkozz! A Biblia azt parancsolja nekünk, hogy megállás nélkül imádkozzunk (1 Thasszalonika 5:17). És habár ez túl soknak tűnhet, gondolhatunk rá úgy is, mint egy folyamatos beszélgetésre az Atyával a szívünkben és az elménkben. Kérj tőle segítséget és erőt a nap folyamán, köszönd meg Neki az áldásokat, amelyekkel elhalmozott, és oszd meg vele a nehézségeidet!

„Ne fáradjatok bele, hogy jót tegyetek! Ha kitartóan végezzük a munkánkat, akkor majd a maga idején aratni is fogunk! (Galata 6:9)

Barátaim, azért imádkozom, és abban reménykedem, hogy Isten szava ma bátorító legyen a számotokra, mert Benne nyerjük el majd a jutalmunkat.

Értetek imádkozva,

Szeretettel Ugandából:

Joy

 

Fordította: Szabó Anna

Forrás: https://lovegodgreatly.com/on-sowing-week-6/

 

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .