6. hét / 3. nap – A bölcsesség gyümölcse: Egy életen át tartó bölcsesség kiépítése

„Csalárd a kedvesség és hiábavaló a szépség, de az Urat félő asszony dicséretet szerez magának!” (Példabeszédek 30:31)

Ahogy visszatekintek az életemre, azt veszem észre, hogy igazából nem gondolkoztam túl sokat azon, hogy anyuka legyek. Férjhez akartam menni, de gyermekekről nem igazán álmodtam. Erre mondhatjátok azt, hogy jövőképemből hiányzott a látás. A látás azt jelenti, hogy valaki keresztülnéz egy helyzeten, hogy azon túl érzékeljen, felfogjon valamit. Amikor azt mondjuk, hogy egy embernek van látása, akkor az azt jelenti, hogy megfelelő szemszögből nézi a világot, illetve azt, hogy képes megérteni azt, és a helyzetek különböző aspektusait. Ahogy különböző anyukákkal beszélek, rájövök, hogy legtöbbünk úgy lép az anyaságba, hogy életéből hiányzik ez a látás. A látás segítségével tudhattuk volna, hogy a gyerekek rengeteg befektetett energiát igényelnek, hogy minden házasságnak szüksége van Isten kegyelmére, hiszen olyan kapcsolatokról beszélünk, amelyeket két bűnös ember kötött, és azt is, hogy minden életnek óriási adag hitre, hosszútűrésre, és kegyelemre van szüksége.

A látás számomra azt jelenti, hogy az életet egy hosszú útnak látom. A Példabeszédek 31 egy csodálatos képet fest nekünk arról, hogy milyen látása lehet egy nőnek:

Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke fölülmúlja az igazgyöngyét.

Bízik benne férjének szíve, és vagyona nem fogy el.

Javát keresi, nem pedig a kárát élete minden napján.

Előteremti a gyapjút vagy a lent, és jókedvűen dolgozik keze.

Hasonló a kereskedők hajóihoz, jó messziről is elhozza az eledelt.

Fölkel még éjjel, enni ad háza népének, és szolgálóleányainak is a maguk részét.

Mező után néz, és megveszi, keze munkájával szőlőt ültet.

Derekát erővel övezi föl, és megerősíti karjait.

Látja, hogy hasznos a munkája, éjjel sem alszik el lámpása.

Kezét a fonókerékre teszi, és kezével az orsót fogja.

Tenyerét megnyitja a szegény előtt, és kezét nyújtja a szűkölködőnek.

Nem félti háza népét a hótól, mert egész háza népe meleg gyapjúba öltözött.

Szőnyegeket sző magának, patyolat és bíbor az öltözete.

Ismerik férjét a kapukban, mikor együtt ül a tartomány véneivel.

Gyolcsot sző és eladja, és övet is ad el a kereskedőnek.

Erő és ékesség a ruhája; vidáman néz a holnap elé.

Szája bölcsességre nyílik, és kedves tanítás van a nyelvén.

Vigyáz háza népe dolgaira, és nem eszi a lustaság kenyerét.

Fölkelnek a fiai, és boldognak mondják, férje is dicséri őt:

Sok leány végez derék munkát, de te felülmúlod mindnyájukat!

Csalárd a kedvesség és hiábavaló a szépség, de az Urat félő asszony dicséretet szerez magának!

Ismerjétek el keze munkájának gyümölcsét, és tettei dicsérjék őt a kapukban.

Példabeszédek 31:10-31

 

Ez Isten terve egy nő látását illetően! Az évek során egyre nagyobb elismerést érzek Clay, a férjem irányába. Nagyon sokban különbözünk; mindkettőnknek megvannak az erősségei és a gyengeségei, és tudom, hogy értékeli azt, amit Istennel járó nőként az otthonunkba hozhatok.

Amikor a gyermekeim kicsik voltak, néha bizonytalannak és bűnösnek éreztem magam. Amikor valaki beteg lett, vagy a gyerekek rendetlenséget csináltak, akkor úgy éreztem magam, mint egy áldozat – és az egésznek sosem akart vége szakadni. Gyakran azon kaptam magam, hogy túlreagálom a dolgokat, ahelyett, hogy felkötöttem volna a gatyámat, és elhatároztam volna, hogy jó hozzáállást és bizalmat gyakorlok. Vagy akár jóval a nehéz dolgok bekövetkezte előtt eldönthettem volna, hogyan fogok viselkedni.

Az igazság az, hogy habár néha abba a kísértésbe eshetsz, hogy áldozatnak érezd magad, Isten akkor is óriási erővel látott el téged, és tényleg sokkal többre vagy képes, mint azt gondolnád. Jézus imádkozik érted. A Szent Szellem betölt téged. Isten kegyelmében élhetsz. De ehhez Isten szavát kell tanulmányoznunk!

Az első zsoltárt akkor tanítottam meg a gyermekeimnek, amikor még nagyon kicsik voltak. Ez a család egyik kedvence, és számomra különösen kedves az első vers:

„Boldog ember az, aki nem jár a gonoszok tanácsa szerint, nem áll meg a bűnösök útján, és nem ül a csúfolódók székébe.” – Zsoltárok 1:1

Másszóval az az ember lesz boldog, aki nem bölcstelen emberektől kér tanácsot. Te milyen hangokra hallgatsz? Az Ige tovább folytatja, és azt mondja, hogy ne állj meg a bűn és gonoszság útján, és ne tűrd meg azokat, akik azon járnak. Ne fordítsd el a fejed csupán, és ne hunyd be a szemed, hogy aztán tovább tölthesd azokkal az idődet, akik Isten útjain kívül keresik az életet és a bölcsességet!

Az Ige arra is felhívja a figyelmet, hogy ne üljünk a csúfolódók székébe – vagyis azokéba, akik mindenkit megítélnek, és kritizálnak, akik cinikusak, másokat rágalmaznak, és állandóan epés megjegyzéseket tesznek. Ez a hozzáállás nem tetszik Istennek, és Ő arra figyelmeztet minket, hogy ha egy isteni látást kívánunk magunkévá tenni, akkor ezekkel az emberekkel sem kellene túl sok időt együtt töltenünk.

Ehelyett Krisztus fényében kellene járnunk. Kérhetjük Őt, hogy világosítsa meg az elménket, hogy példabeszédei, példázatai, és Krisztus tanításai által adjon nekünk bölcsességet. Hol találhat egy nő látást és önbizalmat? Hogyan járhat méltósággal – úgy, ahogy a Példabeszédek 31 leírja? Az ilyen nő Istennel jár, bízik az Ő életvezetésében, és elutasítja a világ hangjait.

Az éretlenségtől az erőig vezető út egy nagy kaland. Lassan olyan nővé válhatsz, aki építi a saját otthonát, aki hatással van másokra, aki megtanulja, hogyan adja tovább Isten igazságosságát.

Mi a te látásod? A körülményeid áldozata vagy talán? Vagy tisztában vagy vele, hogy Isten veled van, és segít túljutni azokon a dolgokon, melyek felmerültek az életedben, azért, hogy még türelmesebb, hűségesebb, és erősebb légy, és példakép válhasson belőled a gyerekeid előtt?

Szeretettel,

Sally Clarkson

 

Sally Clarkson egy népszerű konferencia-előadó, és a nők bajnoka mindenhol. 35 éve házas, 4 gyermek édesanyja, akik közül mind a legjobb barátjaként kezeli. Számos sikerkönyv és cikk szerzője; ezek többnyire a mentorálásról és a tanítványságról szólnak, valamint arról, hogyan éljünk tudatosan, illetve hogyan éljük meg az anyaságot és a szülőséget keresztényként.

Sally a Colorado állambeli Monumentben él, és szereti Jézust, a családját, a zenét, a teát, az olvasást, az utazást, a hosszú sétákat, és a kutyáját, Darcy-t.

Az a szenvedélye, hogy mentorálhasson és tanítványozhasson nőket, hogy azok azzá válhassanak, aminek Isten teremtette őket.

Sally-t a a SallyClarkson.com oldalon találhatjátok meg.

Fordította: Szabó Anna

Forrás: http://lovegodgreatly.com/building-life-long-perspective-wisdom/

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .