5. hét / 3. nap – Bölcsesség a kísértésben: A paráznaság pusztít

„Aki pedig asszonnyal paráználkodik, az bolond. Magát akarja elveszíteni, aki ilyet cselekszik.” Példabeszédek 6:32

Úgy vélem, hogy a Példabeszédek 6:27-35 egy kis betekintést enged nyerni Dávid király, Betsabé és a fiuk, Salamon ókori életébe.

Dávid király és Betsabé elsőkézből ismerték a paráznaságot, és megtapasztalták, az miként van hatással egész hátralevő életükre, fájdalmat okozva nekik, és azoknak, akik ártatlanul keveredtek bele a dologba. Mindig csupán egy hajszál választotta el őket attól, hogy elmerüljenek a bűnbánatban, a fájdalomban és a megbánásban. Mint a legtöbb szülő, ők is egy jobb életet szántak a fiuknak, és szerették volna figyelmeztetni milyen drága árat fizettek ők az elkövetett hibákért.

Habár Salamon a könyv szerzője, szinte hallani Dávid király hangját, szinte látni a szemében a könnyeket, ahogy közelebb hajol, hogy megossza fiával a paráznaság veszélyeit. Mintha azt mondaná: Fiam, ne játssz a tűzzel! Nem éri meg az izgalmat… Nem éri meg az érzést… Meg fogod égetni magad, és egész életedben érezni fogod a fájdalmat. És az ártatlanok… Jaj, fiam, nem te leszel az egyetlen, akit lesújt ez a bűn… Ugyanúgy tönkreteszi majd az ártatlan életetek, mint azét, aki elköveti.

„Vihet-e valaki tüzet a keblében úgy, hogy a ruhái meg ne égjenek?” (Példabeszédek 6:27)

„Vagy járhat-e valaki parázson úgy, hogy lábát meg ne perzselje.” (Példabeszédek 6:28)

„Így van, aki bemegy felebarátja feleségéhez; nem marad büntetlen, aki érinti azt.” (Példabeszédek 6:29)

Azon gondolkozom, hogy az utolsó szavak: „nem marad büntetlen, aki érinti azt” nem azt írják-e le, amit Salamon első sorból látott beteljesedni az apja életében.

Igen, Dávid megbánta a bűnét, Isten pedig irgalmas volt és megbocsátott neki… De Isten nem törölte el Dávid és Betsabé bűnének következményeit.

„Akkor Dávid ezt mondta Nátánnak: Vétkeztem az Úr ellen! Nátán ezt válaszolta Dávidnak: Az Úr is elvette bűnödet, nem fogsz meghalni. Mindazonáltal, mivel ezzel a tetteddel okot adtál az Úr ellenségeinek a gyalázkodásra, fiad, aki neked született, meg kell, hogy haljon.” (2 Sámuel 12:13-14)

Vajon milyen lehetett tudni, hogy a bűnöd valaki más életébe került… valaki máséba, aki teljesen ártatlan volt az ügyben.

És talán nem lenne baj, ha elméláznánk egy kicsit ezen. Mert a mi bűneink is ezt okozták. A mi bűneink is valakinek a halálába kerültek, aki minden tekintetben ártatlan volt, mégis úgy döntött, hogy meghal, így mi élhetünk.

Az az igazság, hogy a bűn halált nemz.

A házasságunk halálát.

A családunk halálát.

A barátságaink halálát.

Az öröm röpke pillanatai nem érik meg az általuk okozott pusztítást, és ez az a bölcsesség, amit Salamon át akar adni a következő generációnak, hogy azok tanuljanak belőle, és ne kövessék el újra ugyanazokat a hibákat.

Aki pedig asszonnyal paráználkodik, az bolond. Magát akarja elveszíteni, aki ilyet cselekszik.” (Példabeszédek 6:32)

Ugyanezt a bölcsességet tanulta meg Salamon a szülei életén keresztül, és ugyanezt osztja meg velünk ma a Példabeszédek 6. fejezetében.

A paráznaság pusztít.

Ez egy olyan tűz, amelyet senki sem érinthet meg büntetlenül.

Van kegyelem és irgalom azoknak, akik paráznaságot követtek el? De még mennyire, hogy van! Nincs túl nagy bűn Isten számára! Ma mégis azt olvashatjuk ezekben a versekben, és azt láthatjuk Dávid és Betsabé életén keresztül, hogy nem is szabad ebbe a kísértésbe esnünk. Az öröm röpke pillanatai nem érik meg az általuk okozott fájdalmat és pusztítást.

Istennek jobb terve van az életeddel. Ne kísértsen téged egy másik ember házastársa!

Barátom, ha úgy ezt a blogbejegyzést elolvasva úgy érzed, hogy a paráznaság kísértést jelent a számodra, akkor kérd Isten segítségét, hogy segítsen túljutni rajta! Ne gondolj arra a személyre, ne találkozz azzal a személlyel, és azonnal szakítsd meg vele a kapcsolatot! Beszéld meg a pároddal, mondd meg neki az igazat, és kérj segítséget! Légy számonkérhető, és ne engedd, hogy a kapcsolat tovább folytatódjon, vagy esetleg mélyüljön! A kár, a szívfájdalom, és a következmények egyszerűen nem érnek ennyit.

 

Szeressétek nagyon Istent,

Angela

Fordította: Szabó Anna

Forrás: http://lovegodgreatly.com/adultery-destroys/

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .