4. hét / 5. nap – Bölcsesség a munkában és a pénzügyekben: A jó hírnév értéke

„Kívánatosabb a jó hírnév a nagy gazdagságnál; jobb a kedvesség az ezüstnél és aranynál.” Példabeszédek 22:1

Ha megkérnénk az utcán embereket, hogy sorolják fel, mi a három legfontosabb dolog a számukra, akkor olyasmiket mondanának, mint család, Isten, karrier, gazdagság, és még milliónyi általánosan elfogadott érték. Nem hiszem azonban, hogy sok ember jelentené ki, hogy számára az életben elengedhetetlen fontossággal bír a „jó hírnév”. A jó hírnév az, amit az emberek gondolnak rólunk – remélhetőleg tisztességes dolgokat.

A Példabeszédek 22:1 szerint a jó hírnév kívánatosabb a nagy gazdagságnál, és jobb, mint az ezüst, vagy az arany. De mégis hányszor feledkezünk meg erről az igazságról? Hányszor terelik el a figyelmünket az anyagi dolgok és a pénz? Hány alkalommal vakít el minket az arany és ezüst csillogása, így nem látjuk azt, ami tényleg értékes?

Az én gyengém az, amikor végig kell sétálnom egy nagy áruházon, ahol látom az új konyhákat és konyhafelszereléseket. Hirtelen elégedetlenné válok azzal, amim van. A szívem mélyén morogni kezdek, és azután sóvárgok, ami nem lehet az enyém. Ilyenkor egyáltalán nem vagyok hálás azért, amit Isten eddig adott nekem, és elkezdek kételkedni a jóságában.

A gazdagság önmagában nem jó vagy rossz. Akkor gyűlik meg igazán vele a bajunk, ha engedjük, hogy elcsaljon minket a megelégedett élettől, és arra vesz rá bennünket, hogy Istennek nem tetsző módon viselkedjünk. Az igenis rossz, amikor annyira elkezdünk vágyni a gazdagságra és a földi javakra, hogy félretesszük a tisztességet és az őszinteséget azért, hogy megszerezzük azt, amit akarunk.

A világ állandóan azt szajkózza, hogy különféle „dolgokra” van szükségünk ahhoz, hogy boldogok legyünk, és elfogadjanak bennünket. De ez pontosan az ellentéte annak, amit Isten mond, nem igaz? Sokkal jobban kellene vágynunk a jó hírnévre, mint az aranyra vagy az ezüstre. Arra kellene sóvárognunk, hogy az emberek azért tiszteljenek és becsüljenek meg, akik vagyunk, nem pedig azért, amink van.

Ki vagy te? Keresztény vagy; egy bűnös, akit megváltott a kegyelem. Valaha egy szellemi értelemben halott zombi voltál, akinek örökké tartó szellemi életet adtak; egy ember, aki valaha vak volt, most mégis láthatja Isten jóságát és irgalmát. Jézus Krisztus vére megváltott téged, és új életet adott neked – egy olyan életet, amelyet feddhetetlenül, becsületesen, tisztességesen és jól élhetünk, nem azért, mert mi jók vagyunk, hanem azért, mert Isten az, és Ő munkálkodik bennünk, hogy ezeket a dolgokat áhítsuk.

Olyan örökség vár rád, mely túlszárnyal bármit, amit ez a világ valaha látott. Mit tud ez a világ kínálni ahhoz képest, amit Isten már régen neked adott? Ez vagy te. Ez a te bizonyságtételed. És a viselkedésednek a bizonyságtételedet kellene tükröznie. Ezt jelenti a jó hírnév.

Az anyagi javak Isten csodálatos és jó ajándékai, de a jámbor hírnév ennél felmérhetetlenül többet ér. Dicsőítsd az Urat azért, amivel már eddig megajándékozott, de kérd Őt, hogy adjon vágyat a szívedbe, hogy jobban szeresd az istenfélelmet, és hogy abban élj.

A Biblia szerint a hírnevünknek olyannak kell lennie, amely alátámasztja a Krisztusról szóló bizonyságtételünket. Ez jóval értékesebb a gazdagságnál, mert ez dicsőíti Istent.

Jézusra nézve,

Jen

Fordította: Szabó Anna

Forrás: http://lovegodgreatly.com/value-good-name/

Save

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .