4. hét / 3. nap – Bölcsesség a pénzügyekben, avagy hogyan fektessünk az örökkévalóságba

Tiszteld az Urat a vagyonodból, egész jövedelmed zsengéjéből!” Példabeszédek 3:9

“Isten a szívedet akarja. Ő olyan követőket keres, akiket annyira betölt az örökkévalóság látása, hogy leghőbb vágyuk a pénzüket, az idejüket és az imáikat oda fektetni, ahol azok a legtöbbet számítanak. „Azért ha feltámadtatok Krisztussal, az odafentvalókat keressétek, ahol a Krisztus van, Isten jobbján ülve”. – Randy Alcorn

Az egész egy forgalmas kedd délután történt. Olyan dolgokkal kellett foglalkoznom, mint megválaszolatlan emailek, a vacsora előkészítése, és egy rakás program a gyerekeknek estére. A nagy rohanás közepette egyszer csak a nyolc éves kislányom ragadta meg a karomat, és elrángatott ebből a káoszból a hálószobaszekrénybe, gyorsan bezárva az ajtót magunk mögött.

Kicsi ujjai között egy csomó pénzt tartott: pontosabban négy ropogós tízdollárost – melyeket a nagyszüleitől kapott karácsonyra – és egy egydollárost, amit én dugtam a párnája alá amikor legutóbb kiesett egy foga. A pénzköteg tetejére egy cetlit tett, amire az én szenvedélyes kis másodikosom a következőt írta:

„Hogy az emberek tudják.”

Követelte, hogy tegyem el a pénzét (az összeset, amit birtokolt), majd ahogy a dollárok az ő kezéből az enyémbe vándoroltak, azonnal könnyekben tört ki. Semmit sem kellett mondania, pontosan tudtam, hogy honnan jönnek ezek a drága könnyek, és milyen ki nem mondott szavakat rejtenek. Most már én is sírtam. Kezembe vettem a kislányomat, és kényelmesen elhelyezkedtünk a földön.

  • Az embereknek Szíriában? – kérdeztem suttogva, miközben az ölembe bújt.
  • Igen, anyu. – válaszolta megszakítva a zokogást – Hogy tudják.

Kislányomat láthatóan megérintette, amikor korábban a családdal beszélgettünk az ebben letarolt és háború sújtotta országban élő emberek fizikai és szellemi szükségleteiről. Most pedig, a szekrényben ülve talán úgy tűnhetett, hogy azért sír, mert fáj neki a pénze elvesztése, de én tudom, hogy a könnyek azért szöktek a szemébe, mert a szíve mélyén annyira akarta, hogy Szíria népe tudja, Isten szereti őket.

Ő a pénzével Isten dicsőítette.

Mindenét odaadta, semmit sem tartott vissza.

Az örökkévalóságba fektetett, nem pedig földi javakba, mert az ő legdrágább kincse Jézus.


Egész életemben takarékos voltam.

Anyukám mesélte, hogy kislánykoromban minden egyes centet dédelgettem, és ragaszkodtam hozzájuk. Emlékszem, hogy általános iskolában lelkesen és aprólékosan foglalkoztam az első megtakarítási számlámmal. Középiskolában szinte minden gyerekfelvigyázási munkára igent mondtam, csak hogy keressek pár dollárt. Később iskola után az egyik helyi étteremben pincérkedtem, és alig költöttem a fizetésemből. Egyetem alatt végig dolgoztam, hogy ne kelljen diákhitelt felvennem, és az esküvői ruhámat is egy szerény kis bolt hátsó részében találtam egy végkiárusítás alkalmával, 75%-kal olcsóbban.

Bárcsak azt mondhatnám, hogy a takarékossági mániám az egészséges irányelvek és az örökkévalóságra történő koncentrálásom eredménye, de a legtöbb esetben azért dolgozom, és azért vágyom az anyagi függetlenségre, mert több önállóságra, nagyobb világi biztonságra és bűnösebb büszkeségre ácsingózok, mint azt be szeretném vallani magamnak. Mivel túl kicsi a hitem, és túlságosan ragaszkodom ahhoz, amit az enyémnek gondolok, ezért ami a világ szemében anyagi biztonságnak tűnhet, az bálvánnyá vált, és megakadályozza, hogy jól reagáljak az evangéliumra.

Isten a szívünket akarja

De talán nem is az számít igazán, hogy alapvetően takarékosak vagyunk-e, vagy nem (nyilvánvalóan mindkét végletre találunk elrettentő példát). A bölcsesség a pénzügyekben és a munkában a szív kérdése. Tényleg elhisszük, hogy minden, amit birtoklunk, Istené (Zsoltárok 24:1)? Ha szemügyre vesszük, hogy hol tartjuk a kincseinket, akkor a vizsgálat vajon egy mennyei, vagy egy földi kincstárat tár föl (Máté 6:19-21)? Ha egy kicsit kiszakítjuk magunkat a káoszból, és tényleg őszintén megvizsgáljuk a szívünket, akkor mit látunk: Istent szolgáljuk, vagy a pénz a mi urunk (Máté 6:24)? Mert ahol a te kincsed van, ott van a szíved is.

Isten megérdemli a legjobbat

Ha az ember valaha meghívja egy barátját az imaházba, akkor tuti, hogy a lelkipásztor a tizedről fog prédikálni (nevetséges, de most komolyan…?!) Viccet félretéve, nagyon is hajlamosak vagyunk rá, hogy mindenáron kikerüljük ezt a témát, pedig micsoda megtiszteltetés Istennek adni bevételeink legjavát! Ha alázattal visszagondolunk a keresztre, és arról, hogy Krisztus a miénk (Filippi 3:8), és ha teljes bizalmunk van abban, hogy Isten gondost visel rólunk (Filippi 4:19), akkor világi vágyaink gyorsan elhalványulnak az Ő dicsőségének és kegyelmének fényében.

“Környezetünk egy kevert üzenetet közvetít felénk. Arra buzdít, hogy keress rengeteg pénzt, és költsd mindet magadra, a személyiségedet pedig az határozza meg, hogy milyen ruhákat viselsz, hogy hol élsz és hová utazol. De emellett ne feledkezz meg az önkéntes munkáról sem, foglalkozz a szociális kérdésekkel, mert ugye nem akarsz egy önző disznónak tűnni?! Azonban keresztényként a mi hozzáállásunkat a pénzhez és az időhöz nem a társadalomnak kell meghatároznia, hanem a Krisztus evangéliumának, aki szegénnyé lett azért, hogy mi meggazdagodjunk (2 Korinthus 8:9).” – Tim Keller

Még mindig nem tudod, hogyan kövesd a bölcsességet a munkában és a pénzügyekben? Kezdd azzal, hogy Jézust követed! Jézus élete és példája a megtestesült bölcsesség, és ha a szívedet az első szeretet gyújtja lángra, akkor nem fogsz eltévedni. Atyám, kérlek add, hogy ránk is igaz legyen, hogy:

… ő a pénzével Isten dicsőítette.

… mindenét odaadta, semmit sem tartott vissza.

… az örökkévalóságba fektetett, nem pedig földi javakba, mert az ő legdrágább kincse Jézus.

 

Beszéljük meg!

Hogyan szól hozzád Isten ezen a héten az Ő igéjén keresztül a munka és a pénzügyek tekintetében? Bátorítsuk ma egymást!

Az Ő lábainál,

Whitney

 

Fordította: Szabó Anna

Forrás: http://lovegodgreatly.com/investing-in-eternity/

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .