3. hét / 3. nap – Bölcsesség a kapcsolatokban: Rombolás helyett építeni

„A bölcs asszony építi a házat, a bolond pedig önkezével rontja le azt.” Példabeszédek 14:1

Nincs olyan épeszű nő, aki saját kezével akarná lerombolni a saját otthonát, vagy aki azt szeretné, hogy szégyenletesnek és veszekedőnek titulálják.

Mégis minden egyes nap választanunk kell, hogy szavaink, tetteink és döntéseink által felépítjük, vagy leromboljuk a családunkat.

Emlékszem az egyik első vitámra Dirkkel, a férjemmel röviddel az egybekelésünk után. Egy dühös kis szőrgolyó voltam, aki nem értette, miért nem látja Dirk, hogy mennyire nincs igaza – ő pedig szintén egy dühös kis szőrgolyó volt, aki folyton azt hajtogatta, mennyire nem érti, hogy miért nem látom, mennyire nincs igazam! Ahelyett, hogy megtanultunk volna együtt dolgozni, zsenge házasságunk ezen korai pontján arra használtuk a különbségeinket, hogy egymástól eltávolítsanak minket.

Két éves házasok voltunk, amikor szeptember 11. megrázta a nemzetünket, és engem is örökre megváltoztatott.

Egyre több és több történetet hallottam férjekről, akik aznap elmentek munkába, és sosem tértek vissza. Végighallgattam egy csomó interjút olyan férjekkel és gyermekekkel, akik nem tudták, hogy soha többé nem látják majd a feleségüket, vagy az anyukájukat, és akiknek sosem adatott meg, hogy elbúcsúzzanak. És akkor megesküdtem magamnak, hogy sosem engedem el Dirköt úgy a munkába, hogy azt higgye, haragszom rá. Azt akartam, hogy amikor munkába indul, akkor tisztában legyen vele, hogy szeretem, és azt akartam, hogy mindig szeressen majd hazajönni.

Most, 16 évvel később vajon sikerült ezt tökéletesen végrehajtamon? Nem, a legkevésbé sem…

Néha még mindig olyan őrült módon búcsúzunk egymástól, mint például „Ang, hol van a kocsikulcs? Szívem, el fogok késni! Segíts megkeresni…” És igen, néha vagy csak a bajszom alatt, vagy pedig szemtől szembe dörrenek rá: „Tudod, ha képes lennél mindig ugyanoda tenni őket…”

De a jó hír az, hogy az évek során mindketten rájöttünk a hibáinkra, és egyre gyakrabban nevetünk azon, hogy milyen abszurd módon viselkedünk a vita hevében, ahelyett, hogy engednénk, hogy az indulatok elhatalmasodjanak rajtunk. Mindketten tudjuk, hogy szükségünk van Jézusra és egy nagy rakás kegyelemre.

És akkor most vissza az építkezésre és a rombolásra.

Nőkként Isten csodálatos ajándékot adott arra, hogy befolyással legyünk a családunkra.

Minden nap dönthetünk, hogy építünk, vagy rombolunk. Minden nap azon szőrözünk, hogy a férjünk és a gyerekink mit csinálnak rosszul, vagy helyette inkább arra kérjük Istent, hogy segítsen úgy látni őket, ahogyan Ő teszi, ahogyan Ő alkotta meg a személyiségüket? Hajlandóak vagyunk a kegyelem szemüvegén keresztül szemlélni őket, úgy, ahogyan mi szeretnénk, hogy Isten lásson minket?

Talán ma, miközben ezeket az igéket olvasod rettegve és megalázva gondolkodsz azon, hogy te vajon többet építesz, mint amennyit lerombolsz? Én azonban most arra vágyom, bárcsak itt lehetnél velem a konyhában, és személyesen beszélgethetnénk.

Van kegyelem, drága barátom. A kegyelem és az irgalom minden reggel megújul (Jeremiás siralmai 3:22-23). Ha úgy érzed, hogy a mai igék elolvasásánál az elmédet és a szívedet a félelem tölti be, akkor hadd emlékeztesselek arra, hogy Jézusban remény és kegyelem vár ránk.

Ha úgy látod, hogy az utóbbi időben többet pusztítottál, mint amennyit felépítettél, akkor rohanj Istenhez! Kérj Tőle segítséget! Valld meg Neki azt, hogy milyen módon romboltad a családodat, és kérd Istent az Ő erejéért, bölcsességéért, és vezetéséért miközben a változást választod. Menj oda azokhoz, akiket megbántottál, és kérd a bocsánatukat! Aztán pedig bocsáss meg saját magadnak, és fogadd el a kegyelmet, amelyet az Atya mint mennyei lányára terjesztett ki. Ne engedd a Sátánnak, hogy szégyenbe öltöztessen! Legyél egy kicsit előrelátó, és kezdj minden napot azzal az elhatározással, hogy először Istenhez fordulsz. Tanulmányozd az Ő szavát, alkalmazd az Ő bölcsességét az életedben, és rendeld alá az akaratodat az Övének! Hidd el, Ő segíteni és vezetni fog. És azokon a napokon, amikor dühös kis szőrgolyó vagy, emlékezz arra, hogy van kegyelem.

Ahhoz, hogy olyan nő lehess, aki építi az otthonát nem kell tökéletes anyukának vagy kiváló feleségnek lenned. Ez annyit jelent, hogy olyan anya és feleség vagy, aki alárendeli az életét otthona Építészének, aki megengedi Neki, hogy vezesse, irányítsa őt, hogy az Ő Szent Szelleme rajta keresztül dolgozzon, ahogyan szereti, szolgálja és gondoskodással látja el a sajátjait.

Drága barátom, ne feledd: Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem!

Imádkozom értetek, ahogy elindultok, és építitek a családotokat ezen a héten!

Szeressétek nagyon Istent!

Angela

Fordította: Szabó Anna

Forrás: http://lovegodgreatly.com/choosing-build-rather-tear/

Save

Save

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .