És az Ige testté lett…

Kezdetben volt az Ige… — János 1:1

Habár a legtöbb keresztény ünnepnek egyszer csak vége szakad, sosem szabad elfelejtenünk, mennyire csodálatos az, hogy az Ige testté lett. Csodálatunk, hálánk, és dicséretünk azért, mert Krisztus megszületett egyre intenzívebbé kellene, hogy váljon.

János szinte misztikusan, rébuszokban beszél. Az „Igéről” beszél, amely kezdettől fogva az Istennel volt, és mindig is létezni fog az örökkévalóságban. Nem csak Istennel van, hanem Ő maga Isten. Minden általa jött létre, és nélküle egyetlen teremtmény sem keletkezett (3. vers).

És ezután következik az egyik kedvenc igeversem János evangéliumából.

Az Ige hús-vér emberré lett, és közöttünk élt, mi pedig közelről szemléltük a dicsőségét. Igen, a Mennyei Atyától származó egyszülött Fiú dicsőségét, akiben az isteni kegyelem és a valóság teljessége lakik. – János 1:14

Isten hatalmas megváltási tervének ez az igevers a végszava. Az Atya évszázadokon keresztül tervezte és szervezte azt, hogy a Messiás a földre érkezzen. Néha egy kicsit elhúzta a függönyt, hogy mögé kukkantva egy pillanatra láthassuk a Szabadítót. Gondosan építgette Krisztus családfáját, így a Megváltó Mária és József gyermekeként születhetett meg; pedig ők nem voltak mások, csak egy jelentéktelen pár egy jelentéktelen kis faluból. És amikor elérkezett az idő, az „Ige” testté lett, meghalt a bűneinkért, és kiengesztelte az Atya haragját.

Krisztus, aki a világot teremtette, olyanná vált, mint a saját teremtményei. Ez egyszerűen őrület! Minél jobban próbáljuk megérteni, annál hihetetlenebbé válik. Hogyan zárhatja be magát egy végtelen lény egy emberi testbe? Hogyan léphet be valaki, aki az időn kívül áll, az idő korlátai közé, hogy a teremtményeivel legyen?

Elhagyta a tökéletest egy bukott világért. Nem hiszem, hogy ennek az áldozatnak a jelentőségét teljes mélységében meg tudnánk érteni, hiszen mi sosem tapasztaltuk meg a tökéletességet. Jézus félrerakta a koronáját, hogy szolgáljon, és bűnös emberek kényének-kedvének szolgáltassa ki magát; mindezt azért, hogy igazságtalanul szenvedjen, hogy megöljék, és hogy megmenthesse az Ő népét.

Micsoda önfeláldozás! Micsoda alázat! Micsoda önmegtagadás! Ő, akit nem bír el a végtelenség, gyermekként, gyermeki testbe születik.

„Lehetséges az, hogy a fenséges VAGYOK, AKI VAGYOK lealacsonyodik a mi szintünkre?” – Henry Law

Egyszerűen lehetetlen, hogy a karácsonyi ünneplés elmúljon anélkül, hogy megérintett vagy megváltoztatott volna minket. Tudom, hogy mind ezer és egy alkalommal hallottuk a karácsony történetét. Könnyű arról beszélni, hogy Jézus születése milyen csodálatos esemény volt – legalábbis nyilvánosan. Titokban azonban ásítozunk az unalomtól, ha hallanunk kell. De küzdjünk a közöny ellen, mely eltompítja a szívünket! A tény, hogy Krisztus testté lett értünk, csak egy része a megváltás történetének. Gondolkozzunk csak el azon a tökéletes életen, amelyet értünk élt, és a halálon, amellyel szembenézett azért, hogy számunkra Isten szeretetét és megbocsátását biztosítsa!

Jézusra nézve,

Jen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .