Kérdések és válaszok a bűnbánatról

megbocsat-2-3

„Sőt, mondom nektek: ha vissza nem tértek Istenhez, akkor mindnyájan hasonlóképpen vesztek el!” Lukács 13:5

Nemrég írtam egy blogbejegyzést a bűnbánatról. Nem szeretném ismételni magam, úgyhogy arra bátorítalak titeket, hogy olvassátok el azt a bejegyzést, ha szeretnétek jobban megérteni, hogy mi is a bűnbánat, és milyen elemekből áll.

Ma inkább jöjjön inkább egy kis kérdezz-felelek a témában.

Mi a bűnbánat?

Elmondom nektek a kedvenc definíciómat (itt sokkal részletesebb meghatározásokat találtok).

James P. Boyce (1886) egy egyszerű és pontos leírással szolgál. Azt mondja, hogy „a bűnbánat a bűn miatti szomorúság, melyet egy Isten által támogatott elhatározás kísér, hogy ne vétkezzünk többet.”

Mire jó a bűnbánat?

A nemhívő életében a bűnbánat Isten megbocsátásához vezet, ugyanis ilyenkor elismerjük, hogy bűnösök vagyunk, és szükségünk van arra, hogy megmentsenek.

A bűnbánat a hívőt abban segíti, hogy a szeme mindig tisztán lássa, mi a bűn, és mennyire rossz hatással van az életünkre. A bűnbánat lerombolja a büszkeséget, eléri, hogy a szívünk lágy maradjon, így ne férkőzhessen hozzá a keserűség és a keményszívűség, valamint elismeri, hogy mekkora szükségünk van Jézusra.

Mi a hamis bűnbánat?

Néha felmerül a kérdés, hogy a bűnbánatunk igazi vagy hamis. A hamis bűnbánat az, mikor a tetteink megváltoznak, de a szívünk nem. Mikor tudjuk, hogy mit kell mondani, de nem gondoljuk komolyan. A hamis bűnbánat miatt egy rövid ideig ugyan rosszul érezzük magunkat, de aztán nem zavar bennünket többé. Ilyenkor azt hisszük, hogy ez jó pontokat szerezni nekünk Istennél, és Ő majd jobban fog minket szeretni.

Lehetséges-e a bűnbánat önerőből?

A bűnbánat a Szent Szellem munkája. Ő először is új természetet ad nekünk, így elkezdünk vágyni a bűnbánatra, aztán megadja az erőt, hogy valóban meg is tegyük azt. Néha a Szent Szellem addig nem hagyja békén a lelkiismeretünket, amíg el nem jutunk a bűnbánatra.

„Mi magunk nem tudunk magunkból bűnbánatot kicsiholni. Még ez is Isten egyik ajándéka, mely a megújult szívnek és a Szent Szellem munkájának gyümölcse.” – C. H. Spurgeon

2-het-szerda

Mi segíti elő a bűnbánatot?

Néha úgy gondoljuk, hogy ha a bűneinkre koncentrálunk, akkor majd megfelelő mennyiségben és módon lesz lelkiismeret-furdalásunk. Valójában azonban inkább Krisztusra és az Ő áldozatára kellene összpontosítanunk. Ez az, ami egyszerre fog lelkiismeret-furdalást és reményt kelteni bennünk.

Az Igével töltött idő szintén elősegíti a bűnbánatot, mivel abban Jézus szépségével és a bűn ocsmányságával szembesülünk. Az Ige emellett tanúskodik a Szent Szellem erejéről, és megtanulhatjuk belőle, hogy a bűnbánattal és a bűnnel nem egyedül kell megküzdenünk.

„Ő, aki meghalt érted az Ő kegyelmes Szelleme által segíthet, hogy meghalj a bűnnek; és Ő, aki dicsőségben lakik, és ott neked készít helyet képes arra, hogy maga után húzza a te lelkedet is, távol minden gonosztól, a szentség irányába. – C- H- Spurgeon

A bűnbánat elengedhetetlen része egy keresztény életének. Ez Isten ajándéka, amely arra emlékeztet minket, hogy mi milyen törékenyek vagyunk, és Isten milyen hatalmas; hogy mi mennyire képtelenek vagyunk megszabadulni a bűntől, és Isten mennyire csodálatosan tud nekünk segíteni felülkerekedni azon. A bűnbánat a bűnöst Isten minden értelmet meghaladó kegyelméhez vezeti, keresztényként pedig arra emlékeztet minket, hogy hálásnak kell lennünk, és értékelnünk kell a bocsánatot, amit elnyertünk.

 

Jézusra nézve,

Jen

Save

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .