7. Hét: Dolgozz és pihenj


“Ezért hát egyél-igyál örömmel és jókedvvel, mert ez Isten kedvére van. Ruháid legyenek mindig fehérek, és fejedről ne fogyjon el az olaj! Örülj az életnek feleségeddel együtt, akit szeretsz, és akit Isten adott neked — egész hiábavaló életedben a nap alatt! Hiszen ez a te részed az életben, ezért találj örömöt mindabban, amit teszel, s amiért fáradozol a nap alatt. Mindent, amit megtehetsz, vagy meg kell tenned, vidd véghez teljes szívvel és képességeid szerint! Mert a Seolban — ahová menned kell — már nincs sem munka, sem elmélkedés, sem tudás, sem bölcsesség.” 
Prédikátor könyve 9:7-10
Úgy tűnik, Salamon elbátortalanodik miközben azzal próbálkozik, hogy válasszon a földi világ és az eljövendő között. Azzal is megpróbálkozik, hogy különbséget tegyen a gonoszok és az igazak élete között, de úgy tűnik, nem talál túl sok különbséget. Az erre adott válasza az, hogy élvezni kell az életet itt, amíg erre van lehetőség, minden nap szeressük a társunkat, és még mindig azt a kijelentést teszi, hogy minden napunk hiábavalóság.
Ahogy olvastam és tanulmányoztam ezeket a verseket, mindig visszatértem a munka és pihenés témájára. Sokszor úgy éljük az életünket, mintha minden tőlünk függne. Mintha Isten azt akarná, hogy mi vigyük véghez az Ő munkáját a Földön. És igen, Isten használja az övéit az Ő munkájában, és készen is kell lennünk erre, hogy használhasson minket. És mégis, van egy olyan hozzáállás, ami gyakran átjárja a szívünket, emiatt sokan úgy élnek, mintha minden tőlük függne. Sosem mondanánk ezt, és az elménkben természetesen tudjuk, hogy Istennek nincs szüksége ránk.
De ahogy én is, talán te is sokszor töltötted eddig az életed bűntudatban amiatt, hogy nem tudtál többet tenni? Nekem, mint misszionáriusnak, aki nagy szükséget lát, bármerre is néz, nehéz elengedni azt az elképzelést, hogy nem tőlem függnek a  dolgok, és hogy igazából az, ha Isten lábánál ülök imádatban, mosogatok, vagy szolgálok a szomszédom felé, mind ugyanolyan jelentőségűek szellemileg.
Robert Barron teológus elmondja nekünk, hogy az eredendő bűnben ott van az az elutasítás, hogy elfogadjuk Isten ritmusát magunkra, és az életünkre.
Emlékeznünk kell rá, nagyon is rendben van az, ha egy jó egyensúly van a munka és a pihenés között az életünkben. Az adásban és a kapásban. Abban, hogy elfoglaltak vagyunk és hogy elcsöndesedünk. Isten maga is így cselekedett, ahogy ezt láthatjuk is 1 Mózes első fejezeteiben. Jézus újra és újra ezt tette a földi szolgálata alatt.
A pihenés, és az, hogy Istent behozzuk a napi ritmusunkba, szent feladat. Emlékezz rá, hogy rendben van az, ha le tudsz lassulni. Hogy legyen idő a munkára és a pihenésre, és még arra is, hogy mindezt élvezzük.
Ugandából szeretettel,
Joy
7. Heti kihívás: Ma és minden nap ezen a héten, vizsgáld meg az idődet. Hogyan töltöd azt? Van egy megfelelő egyensúly a munka és a pihenés között? Az adásban és a kapásban? Kérd Isten, hogy mutassa meg, hogyan töltheted bölcsen a napjaidat, élvezve azokat, és Őt is.
7. Heti megtanulandó Ige:

Fordította: Gyaraki Annabell


Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .