Első hét: Az élet Isten nélkül hiábavalóság

Nyáron olvastam egy cikket Markus Persson-ról, a híres videójáték, a Minecraft kitalálójáról. A cikkben azt állították, hogy Persson a múlt évben eladta a videójáték cégét a Microsoft-nak és feltüntették a több MILLIÁRDNYI vagyont, amit ebből kapott. Az eladásból származó pénz egy részéből nemrég vásárolt egy 23000 négyzetméteres házat Beverly Hills-ben, 70 millió dollárért! Annak ellenére, hogy nemrég ekkora vagyona lett, az elmúlt nyáron egy tweet bejegyzésben bevallotta, hogy nem boldog.

“Az a probléma azzal, ha mindent megkapsz, hogy többé nincs okod rá, hogy tovább próbálkozz, és az emberi kölcsönhatás lehetetlenné válik az egyensúlyhiány miatt.”
A cikket olvasva Salamon királyra gondoltam, és arra a sok dologra, amit megoszt a Prédikátor könyvében.

Az élet Isten nélkül hiábavalóság.

Salamon király mindenkinél jobban tudhatta ennek az állításnak az igazát. Elvégre Isten megáldotta Salamont bölcsességgel és vagyonnal. Ha a pénz, siker, hírnév és hatalom boldogságot tudna hozni valaki életébe…akkor a Prédikátor könyve kicsit másként hangozna. 

De ez az, amit SZERETEK ebben a könyvben… közvetlenül visszamutat világunk értékeire és kijelenti, hogy…minden hiábavalóság. Istenen kívül minden hiábavalóság.

És Salamonnak, aki a Prédikátor könyvét szerezte, tudnia kellett. Neki mindene megvolt.

A Prédikátor könyvében megosztott bölcsesség, ami több ezer évvel ezelőtt íródott, ma is aktuális.

Miután Salamon olyan életet élt, hogy semmit nem tagadott meg önmagától, megírta a Prédikátort azzal a reménnyel és céllal, hogy bemutassa  a következő generációnak, hogy az Isten nélkül élt élet értelmetlen.

Minden, amit ez a világ adni tud, csak üres élethez vezethet.

Szinte hallom a bánatot Salamon szavain keresztül, ahogyan visszanéz az életére és elmondja a szívfájdalmát, és csalódottságát azok miatt a döntések miatt, amiket meghozott, és az örökkévaló befektetések miatt, amiket nem tett meg.

Majdnem olyan, mintha kezébe fogná az arcunkat, belenézne a szemünkbe és azt mondaná:

 “Ne vesztegesd el az életed! Hadd osszam meg veled, amit megtanultam és kíméld meg magad attól a szívfájdalomtól és csalódástól, amit én éreztem a rossz döntéseim miatt…az élet Isten nélkül hiábavalóság.”

Bár Salamonnak mindene megvolt, döntésről döntésre, napról napra, megalkuvásról megalkuvásra…idővel eltávolodott Istentől. Tanulva Salamon hibáiból, nem kell, hogy megismételjük őket. Míg Salamon minden olyan dologban keresett megelégedettséget ami “a nap alatt van”, mi választhatjuk, hogy örökkévaló céllal éljük az életünket, és azért élünk, ami “a nap fölött van.”

A Prédikátor könyvében Salamon negatív gondolatait is fogjuk olvasni, “Mivel Salamon levette a szemét Istenről és magának élt, megbánva eljutott arra a konklúzióra, hogy aki ennek a világnak a javait keresi: hatalom, pozíció, élvezetek és tekintély, ürességet fog érezni. Mindene megvolt, amit csak a világ kínálhat, és nem volt meg neki az, amit a legjobban szeretett volna…megelégedettség egy olyan élettől, amit jól élt. Salamon a döntései miatt, és amiatt, hogy Istentől távol élt, ahogy idősödött pesszimista lett és kételkedő. Sajnálatos módon a világ szemszögéből nézte az életet, ahelyett, hogy Isten szemszögéből nézte volna.

De drága barátaim, nem kell azokat a hibákat elkövetnünk, amiket Salamon! A Prédikátor könyve gondoskodik a leckék egy gazdag tárjáról, és ezek visszairányítják az elménket és szívünket arra, ami igazán számít.. Istenre.

Nagyon izgatott vagyok amiatt, hogy csatlakoztatok hozzánk erre a következő nyolc hétre, amikor majd együtt ásunk bele a Prédikátor könyvébe! Milyen hatalmas és időszerű tanulmány lesz ez!
Első heti kihívás: Salamon király engedte, Istenről a világra kerüljön az első hely az életében. Írj le egy olyan módszert, ami tudatosan segít abban, hogy a döntéseidet Istenre figyelve hozd meg, ahelyett, hogy a világra figyelnél. Oszd meg, hogyan fogod ezt megvalósítani, a csoportod többi tagjával, vagy egy barátoddal.

Első heti megtanulandó Igevers:


Beszélgessünk: SZERETNÉNK találkozni minden hölggyel, aki olvassa a blogunkat, vagy benne van a tanulmányunkban, bármilyen országban is él! Oszd meg a hozzászólás résznél, hogy milyen országból és városból vagy köztünk…szeretnénk veled találkozni!


Szeresd Nagyon Istent!
Angela

Szintén kedvelheted

13 Comments

 1. Budapest. És jó lenne találkozni ÚJRA. 🙂

 2. Kiskőrös, és igen: találkozzunk újra, mert jó együtt lenni!!

 3. Hamarosan! Nyárra tervezzük az új találkozót, hamarosan jelentkezünk a részletekkel!

 4. Szatmárnémetin élek, ( Romániá). Valóban jó lenne nem csak virtuálisan ismerni egymást 😉

 5. Szatmárnémetin élek, ( Romániá). Valóban jó lenne nem csak virtuálisan ismerni egymást 😉

 6. Jó lenne találkozni… Kárpátalja ( Mezővári )

 7. Békésen élek, és jó lenne találkozni személyesen is.

 8. Marosvásárhelyen élek (Románia)

 9. Marosvásárhelyen élek (Románia)

 10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

 11. Budapesten élek és várom a következő SZNI találkozót!!!

 12. Egy bejelentkezes Érdről! 😉

 13. Egy bejelentkezes Érdről! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .