Bevezető az Isten nevei tanulmányokhoz

Miért jelentőségteljes egy név?

Különböző kultúrákban és különböző időkben egy csecsemő elnevezése nem volt jelentéktelen. Komolyan megfontolták a különböző neveket, és körültekintően választottak többféle okból kifolyólag. Néhányan az őseik után nevezték el a gyermekeiket, hogy tovább vigyék a családi örökséget. Mások olyan neveket adtak gyermekeiknek, amelyeknek különleges vallási jelentőségük volt. Néhányan azt remélték, hogy az adott név jelentése meghatározza majd, mivé válik a gyermek felnőtt korára.

Az egyik lányomat például Madeline Ember-nek hívják. A Madeline név a Mária Magdolna névből származik, ő volt az első személy, akinek Jézus megmutatta magát feltámadása után. Az Ember név jelentése a tűz egy kis szikrája. Azt akartuk, hogy Madeline a neve segítségével emlékezzen arra, hogy Isten ugyanannyira értékeli a lányokat, mint a fiúkat, és azt reméljük, hogy neve a szívében kipattan majd a hitnek egy szikrája, ami az Isten iránti szeretet lángoló tüzévé növekszik majd.

A Szentírásban mindenhol láthatjuk, hogy a szülők olyan neveket adtak gyermekeiknek, melyeknek volt valamilyen jelentése. Néha ez a jelentés, valami jóból származott (Anna Sámuelnek nevezte el a kisbabáját „…mert az Örökkévalótól kérte őt.” ~ 1.Sám. 1:20). Néha nem annyira (mint amikor Éli menye megtudta, hogy Éli és a férje meghaltak, és a Szövetség Ládáját elrabolták, a kisbabáját Íkábódnak nevezte el, ami azt jelenti: „Isten dicsősége elhagyta Izráelt..” ~ 1.Sám. 4).

Most, ahogy rátérünk Isten neveire, fontos, hogy felismerjük, hogy nem mi nevezzük el Istent. Ő saját magát nevezi el. Ez azért fontos, mert megmutatja, hogy valami különlegeset akar kijelenteni magáról a nevein keresztül, ami azt jelenti, hogy nagyon oda kell figyelnünk rájuk. Ő felülmúlja az időt és teret. Ézsaiás 55:8-ban elmondja nekünk, hogy az ő gondolatai és az ő útjai nem olyanok, mint a mieink. Ő felemeltetett mindenek fölé és felfoghatatlan lény. És mégis lehajolt hozzánk, hogy megismertesse magát velünk, olyan módon, amit megérthetünk.

Azért adott magának neveket, hogy segítsen nekünk meglátni a jellemét. Isten sok gyönyörű neve, kijelentést ad arról, hogy ki is ő és miért működik úgy, ahogy.

Ez teológia – Isten tanulmányozása.

De a teológia nem ér véget ott, hogy csak egyszerűen több tényt tudunk meg Istenről. A teológia az igazsággal kezdődik, de ez az igazság gyökeret ereszt a szívünkben, azután hatással lesz a tetteinkre is.

„Hanyagold el Isten tanulmányozását, és arra ítéled magad, hogy bekötött szemmel bukdácsolj és vergődj egy életen át, mintha nem lenne tájékozódási érzéked, és nem lenne fogalmad arról, ami körülvesz. Így elpazarolhatod az életed és elveszítheted a lelkedet.” -J.I. Packer 

Ebben a tanulmányban hatot nézünk meg Isten magának adott neveiből. Megnézzük azokat az igazságokat, amiket ezeken keresztül Isten kijelent magáról, és hogy ez hogyan lehet hatással a mindennapi döntéseinkre, érzelmeinkre, és kapcsolatainkra. Gyere, és csatlakozz hozzánk, hogy még teljesebben megismerjük Istent. Megmutatta magát nekünk, irántunk való nagy szeretete miatt, és cserébe szeretnünk és dicsérnünk kell Őt, és megnyugvást találni Őbenne.

Ó, Urunk, Örökkévaló! Az egész Földön nincs nevednél felségesebb, az égnél is magasabbra emelted dicsőségedet!” – Zsoltárok 8:1 – 

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .